VIDEO Eduard Şevardnadze a fost primul oficial străin care a vizitat România democratică, la câteva zile după ce Iliescu îi ceruse să trimită trupe sovietice în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eduard Şevardnadze, ultimul ministru de Externe al URSS, a fost primul oficial străin care a vizitat România postdecembristă, ajungând la Bucureşti pe 6 ianuarie 1990. Şevardnadze a murit astăzi, la vârsta de 86 de ani.

Eduard Şevardnadze a murit luni, la prânz, a confirmat o sursă apropiată familiei, citată de AFP. „Şevarnadeze a murit astăzi (luni) la prânz”, a declarat ea, adăugând că fostul şef de stat „era bolnav de mult timp”. 

Pe 6 ianuarie 1990, Şevardnadzea venit la Bucureşti pentru a vedea în ce stare se află ţara după înlăturarea de la putere şi executarea soţilor Ceauşescu. El şi-a exprimat sprijinul pentru Revoluţie şi demersul democratic al României. 

Şevardnadze s-a întâlnit atunci, printre alţii, şi cu Ion Iliescu, despre care s-a aflat în 2010 că, pe 23 decembrie 1989, a chemat trupele sovietice în ţară. 

În 2010, un document descoperit în arhiva Ministerului de Afaceri Externe polonez a confirmat că, la 23 decembrie 1989, Ion Iliescu şi Silviu Brucan au rugat Moscova să trimită militari pe teritoriul României. Conţinutul documentului este confirmat de mărturiile unor personaje-cheie ale Revoluţiei române. Temându-se că ar putea pierde puterea, Ion Iliescu a solicitat Ambasadei URSS la Bucureşti sprijin armat.

Armata Uniunii Sovietice nu a ajuns în România, însă pe teritoriul ţării au fost infiltraţi, în 1989, zeci de mii de agenţi ruşi. Aceştia s-au retras abia în toamna anului 1990, după cum a admis fostul premier Petre Roman.

Concret, la cererea lui Iliescu, replica sovietică, păstrată în documentul din arhiva MAE polonez, suna aşa: „Răspunsul URSS - sunt gata să acorde orice fel de ajutor cu excepţia intervenţiei trupelor”.

Citiţi mai multe aici.

Astăzi, Ion Iliescu a emis un comunicat în care-l numeşte pe Şevardnadze „un om cu o gândire democratică, un lider cu convingeri puternice şi ferme”. 

„L-am cunoscut în ambele sale demnităţi publice. Ca ministru de externe al URSS a înţeles esenţa schimbărilor din România de după decembrie 1989 şi a contribuit la demantelarea sistemului format din CAER şi din Tratatul de la Varşovia. Am vizitat, la invitaţia sa, Republica Georgia, România fiind printre primele state care i-au recunoscut independenţa. Am rămas impresionat de eforturile pe care le făcea pentru a păstra pacea socială, în condiţii extrem de vitrege”, scrie Iliescu despre fostul ministru de Externe al URSS. 

Într-un material realizat de televiziunea publică irlandeză, RTE, despre vizita lui Şevardnadze la Bucureşti, oficialul URSS este rugat de un jurnalist străin să comenteze, din poziţia de lider comunist, repulsia românilor faţă de comunism.

Reporter: Aţi început prin a spune că nu aţi mai văzut vreodată atâtea emoţii puternice într-o ţară. Vă rog să comentaţi o emoţie care apare scrisă într-un mesaj chiar pe zidurile de lângă clădirea în care ne aflăm: „Jos comunismul!” Este un sentiment pe care noi l-am observat peste tot în România.    Eduard Şevardnadze: Ştiţi, noi considerăm orice dictatură, indiferent ce bază ideologică are, drept absolut inacceptabilă pentru comuniştii sovietici şi pentru popoarele sovietice. Dictatura este din principiu inacceptabilă, de aceea am început propria revoluţie, numită perestroika, a cărei principală caracteristică este democratizarea vieţii sociale, politice şi economice a ţării. V-am răspuns la întrebare?

Eduard Şevardnadze este considerat unul dintre artizanii sfârşitului Războiului Rece, alături de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. El a fost numit în funcţia de ministru de Externe al URSS în 1985 de Gorbaciov. În 1995, el a fost ales preşedinte al Georgiei, funcţie din care a demisionat în 2003, în timpul „revoluţiei trandafirilor”, lăsând o ţară sărăcită şi aproape de haos.

Eduard Şevardnadze, primul oficial străin care a vizitat România după Revoluţie (6 ianuarie 1990)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite