VIDEO E oficial: Fukushima este noul Cernobîl

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentul de la uzina niponă a fost încadrat la nivelul maxim, de 7 pe scara accidentelor nucleare, însemnând ,,risc major“. Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a anunţat că situaţia de la centrala Fukushima este, practic, la fel de gravă ca aceea de la Cernobîl din 1986, considerată catastrofă nucleară.

VIDEO Nivelul crizei nucleare din Japonia a ajuns la 7, pragul maxim înregistrat după dezastrul de la Cernobîl

Japonezii au golit rapid, din solidaritate, tarabele cu legume şi fructe din apropiere de Fukushima

„Am crescut gradul de severitate la 7 pentru că impactul scurgerii de radiaţii a fost răspândit de la aer, la legume, apa de băut şi ocean", a explicat Minoru Dogoda, reprezentant al Agenţiei Nipone pentru Securitate Nucleară (NISA). Ridicarea nivelului de pericol radioactiv a fost decisă pe baza măsurătorilor nivelului de iod şi de cesiu din atmosferă. Timp de câteva ore, nivelul radiaţiilor eliberate de centrală a depăşit 10.000 de terabequereli pe oră, un nivel uriaş faţă de limita admisă.

La agravarea problemelor de la uzina Fukushima, din nord-estul Japoniei, au contribuit, cel mai probabil, replicile seismice înregistrate în ultimele zile, inclusiv ieri. Magnitudinea celor două cutremure care au zguduit arhipelagul nipon, ieri, a atins 6,4 şi, respectiv, 6, acesta din urmă având epicentrul, pe uscat, în prefectura Fukushima, la numai câteva zeci de kilometri de centrala nucleară avariată.

Doar 10% din radiaţiile din 1986

Aşa cum au făcut-o permanent de la cutremurul devastator din 11 martie, autorităţile de la Tokyo încearcă să liniştească populaţia, dar mai ales Occidentul, asigurând că situaţia de la cele şase reactoare ale centralei nucleare este sub control. Oficialii japonezi susţin că nivelul emisiilor radioactive înregistrat de la începutul accidentului nuclear de la Fukushima reprezintă doar 10% din nivelul măsurat în urmă cu 25 de ani, imediat după catastrofa nucleară de la centrala ucraineană Cernobîl. „Vom continua să monitorizăm situaţia. Este un nivel provizoriu", a subliniat un reprezentant al Agenţiei japoneză pentru Siguranţă Nucleară (NISA). El a precizat că decizia definitivă de a clasa accidentul la nivelul 7 va fi luată de un comitet de experţi internaţionali. Lăsând să se înţeleagă că nivelul de risc la Fukushima poate fi oricând coborât, mesajul autorităţilor trebuia să liniştească opinia publică. Expresia „nivel provizoriu" a avut însă efectul contrar în mediile occidentale.

Situaţia se poate agrava

Amintind de replicile seismice (şapte în ultima săptămână) şi de incendiul izbucnit la unul dintre reactoarele centralei Fukushima, cotidianul „Die Welt" susţine că pericolul ca situaţia să se înrăutăţească este real. ,,Încă nu se poate estima când vor fi oprite emisiile radioactive. Unele informaţii arată că Fukushima ar putea elibera în aer un volum mai mare de materii radioactive decât a făcut-o Cernobîlul", notează publicaţia.

Autorităţile de la Tokyo merg însă mai departe cu argumentaţia pentru teoria „Fukushima nu este Cernobîl" fiind susţinuţi şi de declaraţiile reprezentanţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). „Noi nu am înregistrat aceleaşi niveluri de iradieri ale persoanelor. La Fukushima, au existat emisii de vapori şi gaze, dar nu de aceeaşi amploare şi nici de aceeaşi natură ca la Cernobîl", a subliniat un purtător de cuvânt al NISA.

Mâncaţi roşii de la Fukushima

Cutremurul de luna trecută a avariat grav toate cele şase reactoare nucleare ale centralei de la Fukushima, ale căror sisteme de răcire nu mai funcţionează. Explozii de hidrogen, incendii şi scurgeri radioactive au alertat nu doar populaţia niponă, ci o lume întreagă. Câteva sute de muncitori încearcă să repună în funcţiune sistemele de răcire de la cele şase reactoare de la Fukushima.

Peste 80.000 de locuitori din vecinătatea uzinei au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele. Guvernul de la Tokyo a decis, ieri, odată cu ridicarea nivelului de pericol la 7, să extindă zona de restricţie la 30 de kilometri. În urmă cu doar câteva zile autorităţile de la Tokyo au decis să ridice interdicţia vânzării produselor agricole din zona Fukushima.

În semn de solidaritate cu fermierii din regiune, autorităţile au organizat la Tokyo o piaţă cu fructe şi legume din prefectura Fukushima. Iar produsele, testate pentru a demonstra cumpărătorilor că nu sunt contaminate, s-au vândut într-o oră. Un tur al pieţei a făcut şi purtătorul de cuvânt al guvernului, Yuki Edano. El a şi gustat în faţa camerelor de luat vederi câteva căpşune şi o roşie. „E foarte bună. Vă rog, mâncaţi şi voi. La vânzare nu sunt decât produse sănătoase", a mai spus el.

Energia nucleară sau dictatura eco

Elveţia se gândeşte serios să renunţe la energia nuclear. Declaraţia a fost făcută chiar de către preşedintele Micheline Calmy-Rey. „Analizăm mai multe scenarii, inclusiv scenarii de a ieşi din domeniul energiei nucleare", a declarat ea la finalul unei întrevederi cu omologul austriac, Heinz Fischer. Acesta din urmă a apreciat declaraţia, amintind că Austria a renunţat la energia nucleară, în 1978, în urma unui referendum. Spunând că Elveţia nu vrea să aştepte testele de stres pe care le-a anunţat UE, Berna a făcut controale amănunţite la cele cinci centrale ale sale.

Mai multe state europene, în frunte cu Germania, analizează oportunitatea renunţării la energia nucleară. Avantajele acesteia faţă de alte surse de energie, cum ar fi cărbunele sau petrolul, sunt preţul mai mic şi gradul de poluare redus. Într-un interviu pentru „Hamburger Abendblatt", scriitorul Gunther Grass şi-a reiterat susţinerea faţă de renunţarea la centralele nucleare spunând că ele reprezintă „un moment de ruptură a umanităţii", pe care oamenii îl conştientizează abia acum, după criza niponă. „Epuizarea resurselor, sfârşitul creşterii economice, globalizarea, lipsa apei, sunt teme la fel de importante", a declarat laureatul premiului Nobel pentru Literatură, precizând că omenirea trebuie să se ferească în aceeaşi măsură şi de „dictatura ecologiei".

23,6 miliarde de dolari este valoarea estimată a despăgubirilor pe care va trebui să le achite TEPCO, operatorul centralei de la Fukushima, susţine JP Morgan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite