VIDEO Discriminarea la adresa romilor ia amploare în Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomenul discriminării la adresa romilor ia amploare în Cehia, unde membrii acestei minorităţi se confruntă cu rate mari ale şomajului, standarde scăzute în educaţie, izolare şi prejudicii, titrează postul american CNN.

Studiile arată că sentimentul antiromi este răspândit în Cehia.

În regiunile cu rată mare a şomajului şi condiţii sociale proaste, intensificarea extremismului este populară în rândul tinerilor şomeri, dar putem vedea şi din ce în ce mai multe femei pe scena neonazistă.

În aceste condiţii, mişcarea de extremă-dreapta a luat amploare, prin Partidul Muncitorilor.

Cazul lui Natalka Kudrikova, o fetiţă în vârstă de trei ani care a suferit arsuri grave, după ce un grup de extremişti au aruncat cu cocteiluri molotov în locuinţa sa, este adus în prim plan de CNN.

Familia fetiţei şi autorităţile au declarat că au fost vizaţi de atac pentru că sunt romi. Natalka a suferit arsuri grave pe 80% din suprafaţa corpului, şi-a pierdut trei degete şi a petrecut luni de zile în comă indusă, după atacul de anul trecut. Ea se recuperează în prezent după 14 operaţii majore şi nu se poate deplasa singură, potrivit CNN.

Patru tineri au fost puşi sub acuzare pentru tentativă de crimă din motive rasiste în acest dosar. Potrivit procurorului, atacul a fost planificat pentru a coincide cu împlinirea a 120 de ani de la naşterea lui Adolf Hitler, iar surse judiciare au confirmat că în locuinţele acuzaţilor au fost găsite svastici şi cărţi naziste.

Fenomenul discriminării romilor este şi mai răspândit în Ungaria, unde 17% dintre alegători au votat formaţiunea Jobbik la alegerile de anul acesta. În ultimii doi ani nouă romi au fost ucişi în această ţară în urma unor atacuri lansate noaptea, fără nicio provocare.

Romii au devenit o temă de campania şi în scrutinul din Slovacia, unde Partidul Naţionalist Slovac, de extremă-dreapta, a lipit afişe cu un bărbat cu pielea închisă la culoare şi cu tatuaje. pe afişe scria:

Votaţi SNS pentru a nu îi hrăni pe cei care nu vor să muncească.

În estul Slovaciei, mulţi romi trăiesc în comunităţi segregate, precum în satul Ostrovany, unde autorităţile locale au cheltuit circa 16.000 de dolari pentru a construi un zid care separă romii de vecinii lor slovaci.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite