VIDEO Cum se face deszăpezirea în Norvegia, Canada şi Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă autorităţile din România sunt surprinse mereu de ninsorile care apar iarna, deszăpezirea fiind mereu o acţiune greoaie şi ineficientă, exista mai multe ţări din lume care par să fi găsit reţeta succesului.

Vorbim despre state precum Canada sau, mai aproape de noi, Norvegia, care deşi se confruntă cu ierni pe parcursul a 4-5 luni de zile, reuşesc să facă faţa cu brio acţiunilor de deszăpezire.

Iarna în imensitatea continentului american poate fi o adevărată lecţie de supravieţuire pentru cine nu este pregătit, mai ales dacă ţinem cont de temperaturile care deseori coboară sub minus 20 de grade. Pentru canadieni, nămeţii înalţi de 2-3 metri reprezintă ceva obişnuit cel puţin 3 luni pe an.

Utilajele autorităţilor însă acţionează aproape ireproşabil când vine vorba de deszăpezire. Pe autostrăzi, plugurile merg în formaţie, pe fiecare bandă, şi aruncă rând pe rând zăpada către marginea carosabilului. Apoi, alte autocamioane vin în urmă şi împrăştie material anti-derapant. Şoferilor nu le rămâne decât să meară cu viteze reduse, conform condiţiilor de iarnă.

Canadienii nu se joacă când vine vorba de deszăpezire. Cum se curăţă o autostradă

Deszăpezire pe autostrada 401, Toronto.

O altă ţară care poate fi dată ca exemplu atunci când vorbim de acţiuni de deszăpezire eficiente este şi Norvegia. Pe lângă utilajele ultramoderne care au capacitatea de a merge cu o viteză mare pentru a curăţa carosabilul, norvegienii folosesc şi câteva măsuri speciale.

De exemplu, materialul anti-derapant pe care ei îl aruncă pe străzi este compus din nisip umed, încălzit la peste 90 de grade Celsius. Norvegienii susţin că aderenţa unui autovehicul este mult mărită dacă se foloseşte această combinaţie, în locul utilizării nisipului normal.

Deszăpezire în Norvegia.

Japonezii, lăudaţi în general pentru capacitatea lor de a pune lucrurile la punct, într-un timp cât mai scurt, chiar şi în cele mai grele condiţii, ne pot oferi şi ei o lecţie în ceea ce priveste acţiunea de deszăpezire. Chiar dacă se confruntă uneori cu nameţi de aproape şase metri înalţime, autorităţile şi firmele nipone însărcinate cu deszăpezirea reuşesc nu doar să-sşi facă treaba, ci chiar să transforme această acţiune într-o atracţie turistică.

Tateyama Kurobe este un traseu alpin devenit aproape celebrul pentru coridorul său cu pereţi de zăpadă, înalţi de circa 15-20 metri.

Traseul Tateyama Kurobe, Japonia

Între timp, într-o comună din judeţul Botoşani se deszăpezeşte ca în Evul Mediu. Zăpada din faţa Primăriei este îndepărtată de un sătean înhămat la un plug de lemn. 

image

Citeşte şi:

Deszăpezire ca în Evul Mediu. Într-o comună din Botoşani oamenii curăţă zăpada înhămaţi la pluguri de lemn

Într-o comună din judeţul Botoşani se deszăpezeşte ca în Evul Mediu. Zăpada din faţa Primăriei este îndepărtată de un sătean înhămat la un plug de lemn. Restul comunei este lăsată aproape la mila lui Dumnezeu, nu există utilaje pentru a da la o parte troienele.  Nici măcar primarul nu are telefon mobil.

FOTO Cum arată sectoarele Capitalei după viscol: trotuare înzăpezite, înghesuială în staţiile RATB şi poteci făcute cu lopata de bucureşteni

Viscolul puternic şi ninsoarea abundentă care au măturat Capitala în ultimele zile a dat peste cap traficul rutier, a închis unităţile de învăţământ şi a îngropat în nămeţi autoturismele parcate pe marginea carosabilului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite