VIDEO Cerul Libiei, cel mai mare teatru de război cu drone din lume

VIDEO Cerul Libiei, cel mai mare teatru de război cu drone din lume

Captură YouTube

Cerul Libiei a devenit „cel mai mare teatru de război cu drone din lume“, denunţă emisarul ONU pentru această ţară din nordul Africii afectată de un război civil sângeros.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe lângă lupte la sol, forţele mareşalului Haftar şi cele ale Guvernului de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de comunitatea internaţională, sunt implicate şi în lupte aeriene, duse în prezent cu drone.

Libia este „cel mai mare teatru de război cu drone din lume“, a declarat recent emisarul ONU Ghassan Salamé. Potrivit lui Salamé, cel puţin 900 de atacuri cu drone au avut loc în Libia de la începutul verii, 600 de o parte şi 300 de cealaltă parte. El nu a precizat însă care dintre cele două tabere a efectuat cele mai multe atacuri.

„Ţinând cont de folosirea intensivă a mijloacelor aeriene în prima lună a ofensivei (…), majoritatea avioanelor de luptă ale celor două forţe aeriene sunt imobilizate acum pentru mentenanţă. Nedorind să rămână fără putere aeriană, Haftar şi GNA s-au orientat de urgenţă către un alt tip de dispozitiv, şi anume către drone“, explică pentru AFP expertul militar Arnaud Delalande.

Potrivit unor experţi militari contactaţi de AFP, mareşalul Haftar dispune de drone Wing Loong, de fabricaţie chineză, pe care le-a obţinut prin intermediul principalului său aliat, Emiratele Arabe Unite. De cealaltă parte, GNA are sprijin din partea Turciei, care a echipat-o discret cu drone Bayraktar.

Wing Loong în acţiune

„Acest război a devenit un angajament direct între cei doi sponsori principali ai ANL (Armata Naţională Libiană, autoproclamată de mareşalul Haftar) şi GNA“, adică între Abu Dhabi şi Ankara, afirmă Delalande.

Drona Bayraktar

În faţa acestei situaţii, ONU îndeamnă părţile beligerante să depună armele şi să relanseze procesul de pace, compromis din 4 aprilie după ofensiva lansată de mareşalul Haftar.

Circa 1.000 de combatanţi au fost ucişi în cursul acestei ofensive, în timp ce 120.000 de persoane s-au văzut nevoite să-şi părăsească locuinţele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările