VIDEO Căutarea unei comori îngropate scoate la iveală mai multe rămăşiţe umane ascunse sub casa unui fost dictator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Paraguay au început o investigaţie după ce mai multe rămăşiţe umane au fost găsite sub una dintre casele fostului dictator Alfredo Stroessner. Descoperirea readuce în atenţia publicului moştenirea sângeroasă a unui regim responsabil de moartea a sute de persoane, precum şi indiferenţa cu care actuala ordine politică din statul sud-american tratează urmaşii victimelor, relatează The Guardian.

Rămăşiţele umane a cel puţin patru persoane au fost găsite sub o casă din apropierea celui de-al doilea oraş ca mărime din Paraguay, Ciudad del Este. Conform presei locale, descoperirea a fost făcută de mai multe persoane care se aflau în căutarea unei comori îngropate pe proprietatea fostului dictator. Activitatea acestora este una des întâlnită în statul sud-american, unde legendele unor averi îngropate sub casele elitelor politice în timpul unui război din secolul al XIX-lea încă aprind imaginaţia  oamenilor.

Descoperirea readuce în atenţia presei internaţionale moştenirea complexă pe care regimul lui Stroessner, care a condus Paraguayul timp de 35 de ani, a lăsat-o în urmă. Vorbind pentru The Guardian, Maria Stella Caceras, directoarea Muzeului Memories, a declarat: „Victimele nu sunt doar oamenii care au dispărut, dar şi familiile şi comunităţile lor. Ceea vedem aici este o crimă împotriva umanităţii care încă se desfăşoară şi care nu se va termina până când toate rămăşiţele sunt găsite, identificată şi înapoiate”.

Generalul Alfredo Stroessner a condus cea mai lungă dictatură din istoria modernă a Americii de Sud. Ajuns la putere după o lovitură de stat în 1954, acesta a patronat un vast aparat de represiune până în 1989, când fostul său aliat, generalul Andres Rodriguez, l-a înlăturat printr-o nouă lovitură de stat militară. Eforturile masive de supraveghere şi opresiune ale regimului condus de Stroessner au început să fie cu adevărat cunoscut în 1992, când arhivele serviciului de represiune din timpul dictaturii au fost descoperite într-un sediu al poliţiei din capitala Asuncion.

Raportul din 2008 al Comisiei pentru Adevăr şi Dreptate oferă o imagine sumbră a practicilor de teroare instaurate de regimul lui Stroessner. Dincolo de represiunea opoziţiei politice, poliţia secretă a fost deosebit de violentă şi cu populaţia indigenă şi comunitatea LGBT, precum şi cu sute de femei tinere abuzate sexual de membrii ai regimului. Conform informaţiilor prezentate de Raport, ce puţin 423 de oameni au fost executaţi sau „au dispărut”, 18,722 au fost torturaţi, iar aproape 3,500 au fost forţaţi să ia calea exilului. 

Mai mult, arhivele descoperite în 1992 oferă dovezi că Paraguayul lui Stroessner a participat la cunoscuta Operaţiune Condor, un program condus de Statele Unite prin care dictaturile militare din America de Sud au colaborat pentru suprimarea stângii politice din mai multe ţări de pe continent.

Rănile adânci lăsate de regimul lui Stroessner în Paraguay nu au fost niciodată cu adevărat vindecate. Rămăşiţele a doar 37 din cei 423 de oameni executaţi au fost găsite până acum, doar pentru dintre ele fiind identificate, iar familiile victimelor şi activiştii locali spun că nici un guvern din ultimele decenii nu a sprijinit în mod serios campania lor de găsire şi identificare a celor omorâţi de dictatura militară. „Nici actualul guvern, nici cel dinainte şi nici cel de dinaintea lui nu s-au preocupat de soarta celor dispăruţi”, a spus Martin Almada, avocatul care a descoperit arhivele poliţiei secrete.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite