VIDEO Bin Laden a fost ucis: „9/11“ l-a făcut celebru pe Osama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 11 septembrie 2001, Osama bin Laden a devenit inamicul nr. 1 al Occidentului. După atentatele din New York şi Washington, Bin Laden a promis că America „nu va mai cunoaşte niciodată securitatea“.

Înainte de 11 septembrie 2001, Osama bin Laden a fost implicat într-o serie de atacuri în întreaga lume: bombardarea World Trade Center din New York în 1993, explozia unei maşini-capcană în 1995 în capitala saudită, Riad, un camion-capcană la o cazarmă din Arabia Saudită, care a ucis 19 soldaţi americani în 1996, şi atacurile împotriva ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania, în 1998. Dar el a intrat cu adevărat în atenţia publică odată cu atentatele din 11 septembrie din SUA.

191 de oameni au murit în martie 2004, în atacurile ce au vizat mai multe gări din Madrid   Foto: reuters



Preşedintele de atunci al SUA, George W. Bush, anunţa că America îl vrea pe liderul Al-Qaida „mort sau viu". În dimineaţa de 11 septembrie, 19 terorişti din Al-Qaida au deturnat patru avioane comerciale. Ei au prăbuşit intenţionat două dintre ele în turnurile gemene ale World Trade Center din New York, omorând pe toţi cei de la bord şi aproape mii de persoane aflate în clădiri. Cele două turnuri s-au prăbuşit în decurs de două ore.

image

Discoteca din Bali (Indonezia) unde au murit 202 oameni, în atacul din 12 octombrie 2002   Foto: reuters



Teroriştii au prăbuşit cea de-a treia aeronavă în clădirea Pentagonului din Arling-ton (Virginia), chiar lângă Washington D.C. Cel de-al patrulea avion s-a prăbuşit într-un câmp din zona rurală a statului Pennsylvania, după ce câţiva dintre pasageri şi membrii echipajului au încercat să preia controlul aparatului, pe care teroriştii îl îndreptau către Capitoliu sau Casa Albă. Nu au existat supravieţuitori printre pasagerii niciuneia dintre aeronave.

image

Ambasada SUA din Nairobi (Kenya), unde au murit 224 de oameni în 1998  Foto: afp



În total, 2.752 de oameni au murit în atacurile de la New York, cifră ce include victimele aflate în clădirile prăbuşite, 343 de pompieri şi 60 de poliţişti care au intervenit în urma atacurilor. Alţi 184 de oameni au fost ucişi în atacurile asupra Pentagonului. Majoritatea victimelor au fost civili, care proveneau din 70 de ţări, inclusiv din România. La aproape o lună după atentate, pe 7 octombrie 2001, Osama bin Laden şi-a exprimat satisfacţia pentru atacuri şi a promis SUA că „nu vor mai cunoaşte niciodată securitatea".

Mesaj de asumare

image

Una dintre staţiile de metrou din Londra, atacată de Al-Qaida în 2005  Foto: reuters



Mesajul său a fost difuzat de postul Al-Jazeera, din Qatar, în prima zi a atacurilor americano-britanice în Afganistan. La sfârşitul lui octombrie 2001, Bin Laden a apărut într-un nou mesaj televizat, asumându-şi pentru prima dată răspunderea directă pentru atacuri. În decembrie, americanii au început bombardamente intense asupra grotelor şi ascunzătorilor subterane, din munţii Tora Bora (estul Afganistanului, în apropiere de frontiera pakistaneză), zonă unde bănuiau că se ascunde Osama bin Laden. Acesta a reuşit totuşi să fugă peste graniţă, în Pakistan, unde nu a putut fi capturat timp de aproape un deceniu.

image

Distrugătorul american USS Cole, atacat pe 12 octombrie 2000, în Golful Aden  Foto: reuters

image

2.752 de oameni au murit în atacurile de la New York.

Zece ani în colimatorul americanilor

În cursul celor aproape zece ani în care a fost în fruntea listei teroriştilor căutaţi de SUA, foarte multe informaţii contradictorii au apărut despre Bin Laden. În aprilie 2006, şeful de atunci al serviciilor de informaţii americane, John Negroponte, a declarat că şeful Al-Qaida operează la frontiera pakistanezo-afgană. În acelaşi an, în septembrie, Senatul SUA a deblocat 200 de milioane de dolari pentru crearea unei celule de informaţii dedicate urmăririi lui Bin Laden. Potrivit unei note a serviciilor secrete franceze,  publicată în presă în septembrie 2006, serviciile saudite de informaţii erau convinse că „Bin Laden e mort" de febră tifoidă, contractată în august, în Pakistan.

Hotelul Marriott din Islamabad (Pakistan), atacat cu o maşină-capcană pe 20 septembrie  2008  Foto: reuters

image

Tot în septembrie 2006, preşedintele pakistanez de atunci, Pervez Musharraf, era convins că Bin Laden se ascunde în estul Afganistanului, în provincia Kunar. Un an mai târziu, în septembrie 2007, apare primul mesaj video emis de Osama în aproape trei ani. El ameninţa cu intensificarea luptei în Irak şi îl elogia pe Walid Al-Shehri, unul dintre atentatorii de la 11 septembrie,
într-un documentar însoţit de fotografii. În aprilie 2010, premierul pakistanez, Yusuf Raza Gilani, afirma că Bin Laden nu se află în ţara sa, iar în iunie directorul CIA, Leon Panetta, afirma că Osama e „foarte bine ascuns" şi protejat într-o regiune tribală din Pakistan.

Alte atentate marca Bin Laden

Turnurile gemene ale World Trade Center din New York s-au prăbuşit în decurs de două ore  Foto: reuters

image

- 11 martie 2004, Spania.  O serie de atentate au avut ca ţintă mai multe trenuri în trei gări din Madrid; 191 de oameni au murit şi aproape 2.000 au fost răniţi.

- 7 iulie 2005, Marea Britanie. Patru atentate sinucigaşe comise în metrou şi într-un autobuz din Londra au făcut 56 de morţi (dintre care patru kamikaze).

- 23 iulie 2005, Egipt. O serie de atentate sinucigaşe împotriva unor zone turistice din staţiunea Sharm el-Sheikh s-au soldat cu 68 de morţi.

- 9 noiembrie 2005, Iordania. Un triplu atentat sinucigaş împotriva unor hoteluri la Amman a provocat moartea a 60 de oameni.

- 17 septembrie 2008, Yemen. Un atentat cu maşini-capcană împotriva Ambasadei SUA la Sanaa a făcut 16 morţi, inclusiv cei şase atacatori.

- 20 septembrie 2008, Pakistan. Un atentat sinucigaş cu maşină-capcană împotriva Hotelului Marriott din Islamabad s-a soldat cu 60 de morţi.

- 25 decembrie 2009, Olanda/ SUA. Un nigerian, Umar Farouk Abdulmutallab, încearcă să arunce în aer un avion ce zbura pe ruta Amsterdam-Detroit, folosind un explozibil ascuns pe coapsă. El a fost imobilizat de alţi pasageri şi rănit de explozibilul în flăcări.

- 24 noiembrie 2010, Yemen. Un atentat sinucigaş împotriva unei procesiuni religioase într-un fief al rebeliunii şiite din nordul ţării, a făcut 23 de victime.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite