VIDEO Australia are prima femeie premier: "Voi cere alegeri pentru ca australienii să-şi poată alege premierul"

După retragerea candidatului Kevin Rudd din cursa pentru conducerea Partidului Laburist, aflat la guvernare, Julia Gillard a devenit prima femeie premier din istoria Australiei, transmite BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gillard, vicepremier înainte de a se înscrie în cursa pentru conducerea laburiştilor, nu a avut contracandidat la votul de joi dimineaţă, al celor 112 parlamentari ai Partidului Laburist, Kevin Rudd luând decizia de a se retrage în condiţiile în care sondajele îi anunţau o înfrângere grea, iar formaţiunea sa a suferit o scădere importantă în sondaje.

După votul desfăşurat la sediul Parlamentului din Canberra, Julia Gillard, care recunoaşte că nu a fost "aleasă de poporul australian", a declarat: 

Sunt foarte onorată. Am ajuns să cred că un guvern bun îşi pierde calea. Cred că am responsabilitatea de a mă asigura la următoarele alegeri că Partidul Laburist este în formă maximă.

Ea a precizat că va cere în următoarele luni guvernatorului general să convoace alegeri, pentru ca australienii să îşi exercite dreptul de a-şi alege premierul, potrivit BBC.

Această lovitură de teatru din Partidul Laburist a luat pe toată lumea din surprindere.

Viteza schimbărilor făcute este halucinantă, a subliniat politologul Ealizabeth van Acker. Miercuri la această oră, nimic nu sugera un astfel de scenariu, a adăugat ea.

Despre Kevin Rudd:

Ales în 2007, Kevin Rudd a pus capăt unui deceniu de guvernare conservatoare a lui John Howard. Acest fost diplomat cu faţă de adolescent, supranumit "Harry Potter" în formaţiunea sa, a reuşit să îşi menţină partidul în fruntea preferinţelor electoratului mult timp.

Iar popularitatea sa era încă mare în urmă cu câteva luni. Însă aceasta a pălit în urma deciziilor politice recente ale laburiştilor: renunţarea la planul privind emisiile de dioxid de carbon, în condiţiile în care Canberra se afla în fruntea luptei împotriva încălzirii climatice, şi proiectul controversat de supraimpozitare a veniturilor din minerit.

Despre Julia Gillard:

Gillard a anunţat reactivarea planului privind dioxidul de carbon. Iar în ceea ce priveşte impozitul pe minerit, ea a afirmat că vrea consens în acest dosar.

Trebuie să facem mai mult decât să ne consultăm, trebuie să negociem trebuie să punem capăt acestei incertitudini, a spus ea. Astăzi deschid uşa guvernului industriei miniere şi, în schimb, cer industriei miniere să îşi deschidă mintea, a adăugat noul premier.

Ea a subliniat că acesta este liderul care a ajutat Australia să traverseze criza financiară: A fost foarte aproape de a negocia un acord internaţional privind schimbarea climatică, a adăugat ea.

Fostul premier a dat asigurări că se va consacra ajutării Partidului Laburist înainte de alegeri: Am dat totul şi, în acest spirit, sunt mândru de realizările pe care le-am avut în a face această ţară mai bună. Sunt mândru că am ţinut Australia în afara recesiunii economice globale, a precizat el.

Urmăriţi aici un interviu cu Julia Gillard:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările