VIDEO Peste 500 de morţi în urma violenţelor religioase din Nigeria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciocniri violente între musulmani şi creştini, în Nigeria
Ciocniri violente între musulmani şi creştini, în Nigeria

Sute de oameni au fost ucişi în Nigeria în urma ciocnirilor violente dintre musulmani şi creştini. Aceste ultime violenţe sunt, cel mai probabil, o răzbunare pentru atacurile similare din ianuarie  între nomazii Fulani şi sedentarii Berom.

"Până la 500 de persoane au fost omorâte în acest act abominabil comis de crescătorii de animale Fulani", a declarat telefonic reprezentantul pentru Comunicare al statului Plateau, Dan Majang. Alte surse locale au anunţat un bilanţ mai redus. "Potrivit ultimei numărători, sunt 202 cadavre", a declarat Shamaki Gad Peter, liderul unei organizaţii neguvernamentale în domeniul drepturilor omului, la Jos.

Deşi sunt lupte purtate de fanatici ale diferitelor religii, aceste violenţe au în spate un puternic context politic şi economic. Divizii religioase, etice, politice şi economice din Plateau State se suprapun în acelaşi teritoriu, astfel că  se susţin reciproc, transmite BBC.

Musulmanii provin în general din comunităţile Hausa sau Fulani. Sunt deseori nomazi care trăiesc din creşterea animalelor şi comerţ mărunt. Ei sunt văzuţi ca susţinători ai opoziţiei partidului întregului popor din Nigeria.

Potrivit mai multor surse locale, atacurile au avut loc în mod coordonat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, fiind comise de crescători din etnia Fulani, majoritar musulmani, împotriva a trei sate aparţinând unor membri ai etniei Berom, majoritar creştină, la sud de Jos.

Grupurile creştine Berom, Anaguta şi Afisare au fost din totdeauna fermieri şi sprijină Partidul Democratic al Poporului -  care este, în acest moment, la putere la nivel de stat şi naţional. Unii dintre creştini simt că se află sub ameninţare, fiindcp musulamnii vorbitori de Hausa coboară din nord căutând locuri de păscut pentru animalele lor. Dar orice dispută legată de acces pe teritoriu sau de putere ia rapid o dimensiune religioasă.

Mai mult de 2000 de persoane au fost ucise în violenţe din 2001 iar capitala Jos este acum împărţită între zone cu creştini şi cu musulmani.

În ianuarie, peste 300 de persoane au fost ucise în timpul unor violenţe între creştini şi musulmani.


De ce nu pot cele două grupuri să coabiteze în pace?

În Nigeria, accesul la putere este deseori văzut ca un mod de a face bani atât pentru tine, cât şi pentru comunitatea ta. Astfel că politicienii fără scrupule vor face orice pentru a fi aleşi - să incite la ură etnică şi religioasă şi să îndepărteze grupurile văzute ca susţinători ai candidaţilor rivali de casele lor pentru a-i împiedica să voteze.

Situaţia este exacerbată de sistemul Nigeriei de a-şi clasifica cetăţenii drept indigeni şi colonişti. Musulmanii Hausa sunt denumiţi nomazi, deşi locuiesc în Plateau State de trei generaţii. Coloniştii nu au dreptul să ocupe anumite poziţii în guvern, ceea ce înseamnă că aceste grupuri sunt discriminate. Astfel, unii dintre ei simt că singurul mod prin care pot schimba această situaţie este violenţa.

Ce face guvernul

Guvernul trimite armata pentru a înăbuşi violenţele, dar îi va lua mai mult timp pentru a aborda problemele care stau la baza.

În 2004, guvernul federal a făcut un pas fără precedent prin concedierea guvernatorului de stat, Joshua Dariye, pentru că nu a fost suficient pentru a opri o izbucnire anterioară de violenţe religioase.

Domnul Dariye, de la PDP, s-a autonumit un nou-născut creştin şi a fost citat ca insultând grupurile de musulmani. Nicio acţiune similară nu a fost încă luată împotriva guvernului actual.

Grupurile drepturilor omului spun că, până când nu se vor lua măsuri împotriva organizatorilor de violenţe, acestea nu se vor sfârşi niciodată.

După acţiunile violente din ianuarie, guvernul a făcut apel la Curtea Penală Internaţională pentru a investiga cazurile.

Situaţia este complicată şi mai mult de o luptă pentru putere la nivel naţional între suporterii preşedintelui Umaru Yar'Adua şi cei ai preşedintelui interimar Goodluck Jonathan.

Iar alegerile naţionale de anul viitor vor face şi mai grea misiunea guvernului de a lua măsuri împotriva violenţelor, cu posibilitatea de a îndepărta importante grupuri politice.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite