VIDEO Peste 300.000 de persoane au rămas fără locuinţă în urma exploziilor din Beirut. Imagini cu amploarea dezastrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Până la 300.000 de persoane au rămas fără locuinţă în urma exploziilor care au zguduit portul Beirut marţi, a anunţat miercuri guvernatorul capitalei libaneze Marwan Abboud, care estimează pagubele - care au afectat jumătate de oraş - până la cinci miliarde de dolari, relatează AFP.

”Am făcut un tur în Beirut, iar pagubele se pot ridica la trei până la cinci miliarde de dolari”, a declarat pentru AFP guvernatorul.Marwan Abboud a anunţat că aşteaptă o evaluare a experţilor şi inginerilor.”Aproape jumătate din Beirut este distrus sau avariat”, a estimat el, iar între un sfert de milion şi 300.000 de oameni au rămas fără locuinţe.

GALERIE FOTO

 Pe de altă parte, un cont pe Instagram - @locatevictimsbeirut - publică imagini cu persoane date dispărute, cu scopul de a ajuta la găsirea lor.

Contul a fost deschis marţi seara, cu scopul de a ajuta familiile persoanelor date dispărute în explozii să-şi găsească rudele.

Potrivit unui bilanţ provizoriu, prezentat de Crucea Roşie libaneză, cel puţin 100 de persoane au murit, iar alte mii au fost rănite. Familiile sunt îndemnate să trimită către acest cont o fotografie a rudei date dispărute şi coordonatele acesteia.

Aceste elemente sunt publicate, după aceea, în speranţa ca un navigator pe Internet să recunoască faţa respectivă şi să dea veşti.

Aproximativ 100 de forografii în care apar femei şi bărbaţi au fost publicate pe această pagină, care are peste 65.000 de abonaţi.

Au fost publicate, de asemenea primele liste cu persoane spitalizate în urma exploziilor.

Beirut este un „oraş sinistrat“', a anunţat Consiliul Suprem de Apărare din Liban, după exploziile devastatoare care au zguduit portul capitalei libaneze şi au provocat pagube de o amploare fără precedent în toate cartierele oraşului, relatează AFP. „O catastrofă majoră s-a abătut asupra Libanului“, a afirmat preşedintele Michel Aoun. El a mai anunţat că Guvernul va aloca cel puţin 66 de milioane de dolari (100 de miliarde de lire) din fonduri de urgenţă pentru gestionarea acestei situaţii. 

„Asistăm la o catastrofă uriaşă”, a spus George Kettani, şeful Crucii Roţii din Liban. „Există victime şi pagube peste tot”. Echipele de salvare continuă căutările şi este aşteptat ca bilanţul deceselor să crească. Organizaţia de ajutor pentru copii „Save the Children” avertizează că în condiţiile haosului din Beirut, mai mulţi copii rătăciţi de familiile lor ar putea să fie răniţi şi în pericol după ce explozia „a pulverizat străzi întregi”. Spitalele sunt „complet copleşite” , iar supraaglomerarea face ca un număr mare de oameni să nu poată fi îngrijiţi. „Suntem blestemaţi”, a declarat un tânăr rănit în urma deflagraţiei.

 „Chiar dacă a fost un accident, este ultimul lucru pe care ni l-am putea permite acum”. Ultima dată când o explozie atât de puternică a zguduit Libanul a fost în februarie 2005, când fostul prim-ministru Rafik Hariri a fost ucis de o maşină-bombă în afara unui hotel. 15 ani mai târziu, întreaga ţară aşteaptă verdictul în cazul uciderii fostului şef al guvernului, verdict care ar urma să fie anunţat vineri. „Aici nimic nu se întâmplă fără motiv", este de părere un localnic. „Ar putea fi un mesaj pentru toată lumea".Oficialii au spus că au demarat o investigaţie pentru a afla cauza exactă a deflagraţiei, iar Consiliul Suprem de Apărare a transmis că responsabilii vor primi pedeapsa maximă posibilă. A fost decretată o perioadă oficială de doliu timp de trei zile începând de ieri.

Nu este încă clar ce a provocat explozia, dar premierul a declarat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate timp de ani în depozit şi au provocat deflagraţia. Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor. „Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ca să dea socoteală“, a promis premierul.

Nitratul de amoniu adus de nava unui rus 

Cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut au fost transportate, în urmă cu 6 ani, de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui om de afaceri rus, scrie portalul Mold-street. Potrivit portalului mold-street, în 2014, în timp ce transporta din Georgia în Mozambique circa 2.750 de tone de nitrat de amoniu, cargoul Rhosus, aflat sub pavilionul Republicii Moldova, a fost reţinut în portul Beirut din cauza unor grave probleme tehnice.

 Ulterior i s-a interzis navigarea din cauza că ar fi încălcat regulile de exploatare, iar încărcătura a fost sechestrată şi depozitată în portul Beirut. De atunci cargoul stă abandonat în port, iar echipajul compus din ruşi şi ucraineni a fost repatriat, după ce fusese lăsat în voia sorţii de angajator. Între timp, instanţele  au emis la cererea creditorilor trei decizii de sechestrare a navei. Presa rusă scrie că proprietarul este afaceristul rus Igor Grechushkin, rezident în Cipru. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite