VIDEO 22 de ani de la crearea Hamas

VIDEO 22 de ani de la crearea Hamas

Palestinienii sărbătoresc 22 de ani de la înfiinţarea Hamas

Mii de simpatizanţi ai Hamas-ului au ieşit luni pe străzi în Gaza pentru a marca 22 de ani de la crearea mişcării islamiste. Fluturând drapelul verde al Islamului şi portrete ale liderului spiritual Ahmed Yassin, fondatorul mişcării, manifestanţi din întreaga Fâşie Gaza s-au reunit în Piaţa Al-Kuteiba, relatează BBC.

De la înfiinţarea sa, Hamas şi-a realizat majoritatea obiectivelor stabilite, în pofida arestărilor, a exilului unor lideri şi a asasinatelor vizând membri şi susţinători ai mişcării islamiste, a declarat Mahmud Zahar, un lider local al grupării.

Aderarea noastră la rezistenţa armată este totală şi nelimitată, a adăugat liderul palestinian, într-un interviu publicat pe internet.

 Lupta armată împotriva Israelului va continua, potrivit unui purtător de cuvânt al grupării Ezzedin al-Qassam, afiliată Hamas. 

Ezzedin al-Qassam îşi construieşte cu mâinile goale armele, inclusiv rachetele al-Qassam, care îl îngrozesc pe inamicul sionist, a continuat sursa citată, referindu-se la atacurile asupra sudului Israelului. Statul evreu şi-a justificat operaţiunea militară asupra Fâşiei Gaza din perioada decembrie 2008-ianuarie 2009 prin atacurile cu rachete lansate de pe teritoriul palestinian asupra sudului Israelului.

Hamas, a fost fondată la 14 decembrie 1987, la puţin timp după declanşarea primei Intifada, revolta palestiniană din teritoriile ocupate de Israel, şi are la bază ideologia grupării egiptene Frăţia musulmană.

Ostilă acordurilor de pace cu Israelul de la Oslo (1993), care au făcut posibilă crearea Autorităţii Naţionale Palestiniene, mişcarea islamistă, al cărei lider politic Khaled Meshaal trăieşte în Siria, pledează pentru crearea unui stat islamic în Palestina istorică (cuprinsă între Marea Mediterană şi valea Iordanului), care să includă Israelul.

Mişcarea de rezistenţă islamică Hamas, care în iunie 2007 a preluat prin forţă controlul total asupra Fâşiei Gaza, a indicat că acceptă totuşi cu titlu 'temporar' crearea unui stat palestinian, în teritoriile palestiniene ocupate în 1967 de către Israel, dar fără a recunoaşte existenţa statului evreu.

Mişcarea islamistă a câştigat alegerile legislative din ianuarie 2006 învingând Al-Fatah, partidul preşedintelui Mahmud Abbas, dominant în cadrul ANP, care administrează în prezent doar Cisiordania ocupată.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: