Vicepreşedintele american Mike Pence, în turneu în Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor legate de Ierusalim

Vicepreşedintele american Mike Pence, în turneu în Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor legate de Ierusalim

Mike Pence, vicepreşedintele SUA Foto: EPA

Vicepreşedintele american Mike Pence îşi începe sâmbătă turneul în Orientul Mijlociu, pe fondul tensiunilor declanşate de decizia liderului de la Casa Albă, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, un turneu pe care trebuia iniţial să-l efectueze luna trecută. Prima oprire a lui Pence va fi în Egipt.

În cadrul acestui turneu, care va dura patru zile, Mike Pence va merge în vizită şi în Israel şi în Iordania, doi aliaţi-cheie ai Statelor Unite în această regiune, notează dpa international. 
 
Vizita lui Pence este prima a unui oficial american de rang înalt în Orientul Mijlociu după ce Donald Trump a anunţat că Statele Unite intenţionează să-şi mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.
 
În Egipt, pe agenda lui Mike Pence se află o întâlnire cu preşedintele Abdel-Fattah al-Sissi. Liderii musulmani şi creştini din această ţară şi-au anulat întâlnirile cu Pence, în semn de protest faţă de decizia lui Trump privind Ierusalimul.
 
Duminică, vicepreşedintele SUA va merge în Iordania, unde se va întâlni cu Regele Abdullah al II-lea.
 
Apoi, luni, va ajunge în Israel pentru o vizită de două zile, în cadrul căreia se va întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu şi va susţine un discurs în Knesset (parlamentul israelian).
 
Egiptul şi Iordania sunt singurele ţări arabe care au legături diplomatice cu Israelul.
 
Casa Albă a anunţat că Mike Pence va discuta în turneul său despre „nevoia comună de a combate terorismul şi de a ajuta minorităţile religioase persecutate“.
 
Anunţată pe data de 6 decembrie, decizia unilaterală a Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a declanşat furia palestinienilor şi a provocat un val de dezaprobare chiar şi dincolo de Orientul Mijlociu. 
 
Imediat după anunţarea acestei decizii, care se află în contrast cu politicile predecesorilor lui Donald Trump, dar care s-a numărat printre promisiunile emblematice ale campaniei sale electorale, mai mulţi analişti au atras atenţia că  timidele speranţe privind reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene riscă să fie subminate.
 
Israelul proclamă întregul Ierusalim drept capitala sa „indivizibilă“, în timp ce palestinienii îşi doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: