Viaţa cu talibanii: Ce relatează jurnaliştii străini aflaţi la Kabul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibani în Kabul FOTO EPA-EFE
Talibani în Kabul FOTO EPA-EFE

Începând de duminică, odată cu intrarea talibanilor în Kabul, viaţa se schimbă de la o zi la alta în capitala Afganistanului. Bărbaţii nu se mai bărbieresc, iar femeile nu se mai întorc la muncă, relatează corespondentul BBC Malik Mudassir.

După ce străzile au fost pustii luni, locuitorii Kabulului au început să se întoarcă la muncă. Însă comportamentul lor se schimbă de la o zi la alta, fiind dominat de necunoscut şi frică. Mulţi bărbaţi aleg să nu se mai bărbierească, iar multe femei ezită să iasă din casă, chiar şi pentru muncă.

Gata cu muzica

„Toate femeile angajate au dispărut. La recepţie, room service, cameristele - nu mai sunt femei aici” la hotel, transmite Malik Mudassir.

El remarcă neliniştea angajaţilor hotelului în prezenţa talibanilor. Douăzeci şi opt de talibani înarmaţi au venit la hotel şi au cerut mâncare, iar angajaţii s-au supus.

Talibanii sunt aici. Stau afară cu armele la vedere şi deschid portierele maşinilor. Am încercat să comand ceva prin room service, dar mi-au spus că talibanii au terminat tot, transmite corespondentul BBC.

El mai remarcă faptul că nici muzica ambientală nu se mai aude în hotel. „Prietenii sunt aici, deci gata cu muzica”, i-a explicat un angajat.

Pentru afganii care se confruntă cu greutăţile vieţii, notează Malik Mudassir, nu există nicio diferenţă dacă la conducere sunt talibanii sau o conducere susţinută de americani.

Mai puţine puncte de control pe străzi decât înainte

Clarissa Ward, reporter CNN, relatează la rândul ei că talibanii au tras înspre oamenii care încercau să ajungă la aeroportul din Kabul.

„Au biciuit oamenii, au tras cu armele în aer sau înspre oameni. În interiorul aeroportului, pare mai puţin haos, deoarece zona este controlată. Însă este incredibil de intimidant pentru oamenii care doresc cu disperare să părăsească această ţară şi se tem că talibanii nici măcar nu-i vor lăsa să treacă de acele puncte de control”, relatează ea.

În oraş, constată jurnalista, talibanii permit libertatea circulaţiei. „Mult mai puţine puncte de control talibane pe străzi. Talibanii au înţeles cât de important este să menţină acest oraş în activitate, să menţină lucrurile funcţionale, să arate că pot guverna. Ştiu că lumea urmăreşte şi vor să demonstreze că pot face asta. Şi cred că de aceea sunt mult mai inteligenţi decât erau înainte. Încearcă să îi facă pe oameni să se simtă mai în largul lor, că prezenţa talibanilor nu le ameninţă viaţa”, afirmă Clarissa Ward.

În schimb, talibanii nu tolerează manifestaţiile împotriva lor. La Jalalabad, la 150 de kilometri est de Kabul, trei persoane au fost ucise de talibani în timp ce încercau să ridice steagul naţional al Afganistanului într-o piaţă.

„Au fost câţiva oameni care au vrut să ne facă probleme. Aceşti oameni profită de supleţea politicilor noastre”, a declarat pentru Reuters un taliban din Jalalabad.

Îngrijorări în legătură cu situaţia femeilor

Într-un comunicat emis miercuri, UE şi SUA se declară „profund îngrijorate” de situaţia femeilor în Afganistan. Talibanii sunt chemaţi să evite „orice formă de discriminare şi abuz” şi să le respecte drepturile.

„Suntem profund îngrijoraţi pentru femeile şi fetele din Afganistan, pentru drepturile lor la educaţie, la muncă şi la libertatea de circulaţie”, indică acest text semnat de alte 18 ţări pe lângă UE şi SUA, printre care Australia, Brazilia, Canada, Senegal, Norvegia, Argentina şi Noua Zeelandă.

„Îi invităm pe cei care deţin puterea şi autorităţile din Afganistan să le garanteze protecţia. Femeile afgane, ca şi toţi afganii, merită să trăiască în securitate şi în demnitate. Orice formă de discriminare şi de abuz trebuie evitată”, atrag atenţia semnatarii declaraţiei.

„Urmărim îndeaproape felul în care orice viitor guvern la Kabul va garanta drepturile şi libertăţile care au devenit o parte inalienabilă a vieţii femeilor şi fetelor în Afganistan în ultimii 20 de ani”, conchid ei, promiţând asistenţă pe viitor.

Sub precedentul regim al talibanilor, în perioada 1996-2001, femeile nu puteau ieşi din casă fără un însoţitor de sex masculin şi să lucreze, iar fetele nu aveau dreptul să meargă la şcoală. Femeile acuzate de adulter erau biciuite până la moarte. Talibanii promit că nu vor relua aceste practici, dar nu există nicio garanţie în acest sens.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite