Verdict: „nebun“. Breivik nu va fi judecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norvegianul Anders Behring Breivik (32 de ani) a recunoscut că a ucis, pe 22 iulie, zeci de persoane cu bună ştiinţă. Totuşi, nu va putea fi judecat, pentru că experţii l-au declarat "psihotic".

În atentatul de la Oslo şi în carnajul ce i-a urmat, la câteva ore, pe Insula Utoya, au murit 77 de oameni şi alţi 150 au fost răniţi. Breivik, deghizat în poliţist şi înarmat până în dinţi, a pus meticulos bomba în zona ministerelor din capitala norvegiană, apoi s-a dus pe Insula Utoya, unde avea loc tabăra de tineret a Partidului Laburist. El a explicat, cu subiect şi predicat, că a dorit să producă cele mai mari pierderi posibile Partidului Laburist, aflat la guvernare şi că atacurile "au fost necesare", pentru a opri declinul societăţii norvegiene "afectate de multiculturalism". A ucis în principal adolescenţi.

Fără răspundere penală

Însă pe un raport de 243 de pagini, doi psihiatri au venit cu o concluzie ce a uimit o lume întreagă: ucigaşul suferea de psihoză în momentul comiterii faptelor şi este considerat iresponsabil din punct de vedere penal. Din acest  motiv, nu va fi judecat, a anunţat Parchetul norvegian, citat de AFP.

Mai exact, Anders Behring Breivik suferea de „schizofrenie paranoică" şi, în acest context, nu poate fi judecat, urmând să fie internat într-o clinică pentru persoane cu probleme psihice. Ar putea fi închis pe viaţă într-o asemenea clinică, unde ar avea parte de tratament obligatoriu.
Ultimul cuvânt privind responsabilitatea penală a lui Breivik îi revine tribunalului, care în general respectă recomandările experţilor. Dacă ar fi fost judecat pentru terrorism, Breivik ar fi fost condamnat cel mai probabil la 21 de ani de închisoare.

36 de ore cu criminalul

Cei doi psihiatri, Synne Serheim şi Torgeir Husby, au prezentat marţi raportul lor tribunalului din Oslo. Ei spun că "psihoza" de care suferea Breivik i-ar fi alterat judecata înaintea şi în momentul atacurilor. Cei doi psihiatri au fost desemnaţi în acest caz chiar de tribunal. Breivik a refuzat să recunoască tribunalul drept unul legitim şi a cerut să fie eliberat. El se consideră nevinovat şi susţine că este liderul unei mişcări de rezistenţă anti-multiculturalism. Anchetatorii nu au găsit indicii că o asemenea mişcare ar exista şi spun că Breivik ar fi complotat şi şi-ar fi dus singur la îndeplinire atacurile.

Psihiatrii au petrecut, în total, 36 de ore cu Anders Breivik, orbind cu el şi urmărind înregistrările interogatoriilor luate de poliţie, a declarat unul dintre experţi, Torgeir Husby. Husby a adăugat că Breivik a fost cooperant în timpul evaluării psihiatrice. Psihiatrii apreciază în raport că norvegianul suferea de "halucinaţii bizare" în momentul atacurilor şi că el susţine că a comis crimele "din dragoste pentru naţiunea sa".  Procurorii s-au declarat mulţumiţi de evaluare.  "Experţii au descris o persoană care trăieşte într-un univers în care toate gândurile şi gesturile sunt iluzii", a explicat procurorul Svein Holden.

Totuşi, raportul, ce numără 243 de pagini, va fi văzut şi evaluat şi de o echipă a Institutului norvegian de medicină judiciară, care ar putea cere informaţii suplimentare. Şeful respectivului comitet declarase, în iulie, pentru Associated Press, că este improbabil ca specialiştii să îl declare iresponsabil pe Breivik, tocmai din cauza minuţiozităţii cu care şi-a planificat şi dus la îndeplinire atacurile. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite