Venezuela va creşte preţul carburanţilor de aproape o sută ori peste noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele venezuelan Nicolas Maduro FOTO Reuters
Preşedintele venezuelan Nicolas Maduro FOTO Reuters

Preşedintele venezuelan Nicolas Maduro a anunţat că va adopta măsuri radicale în tentativa de a revitaliza economia suferindă a statului sud-american, urmând să crească preţul benzinei de aproape o sută de ori şi să devalorizeze bolivarul, moneda naţională, relatează Reuters. Măsurile ar urma să intre în vigoare joi.

Astfel, preţul carburanţilor în Venezuela – care este fixat de stat la acelaşi nivel pentru toţi distribuitorii – va creşte de la 0,01 dolari pe litru în prezent la 0,95 dolari, reprezentând o scumpire de aproape o sută de ori.

Ţara sud-americană şi-a permis până acum păstrarea preţului carburanţilor la niveluri aproape simbolice deoarece are cele mai mari rezerve de petrol din lume; la preţul actual, un plin al rezervorului în Venezuela se poate face cu echivalentul a aproximativ un dolar.

Însă scăderea dramatică a preţului mondial al petrolului a lovit grav economia venezuelană; industria petrolieră contribuie la mai mult de jumătate din PIB-ul ţării şi reprezintă 95% din totalul exporturilor.

Totodată, Maduro a anunţat şi devalorizarea monedei naţionale, bolivarul, prin simplificarea ratei de schimb pentru importul de alimente şi medicamente. Venezuela are în prezent un sistem de schimb complex, permiţând mai multe rate simultane în funcţie de produsul importat. Sub noul sistem, va exista un curs de schimb protejat de stat pentru alimente şi medicamente, care va fi fixat la 10 bolivari pe dolar – o devalorizare cu 37 la sută faţă cursul precedent de 6,3 bolivari pe dolar – şi un curs de schimb paralel flotant pentru celelalte categorii de importuri.

„Acestea sunt măsuri necesare, pentru care îmi asum responsabilitatea” a declarat Maduro în cadrul anunţului, televizat la nivel naţional în ţara sud-americană. 

Creşterea bruscă a preţului carburantului şi efectele devalorizării asupra preţurilor alimentelor şi medicamentelor putea duce la proteste de stradă în Venezuela, în condiţiile în care ţara se află într-o criză economică adâncă marcată de hiperinflaţie şi epuizarea stocurilor bunurilor de necesitate.

De altfel, ultima creştere controlată a preţului carburanţilor din Venezuela, în 1989, a provocat un val revolte violente în capitala Caracas şi în împrejurimi, cunoscute sub denumirea de „Caracazo”, reprimate sângeros de forţele de ordine şi soldate, după unele estimări, cu până la 2.000 de decese.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite