Venezuela, în faliment parţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venezuela a fost declarată marţi „în incapacitate de plată parţială“  de către agenţia de evaluare  financiară S&P Global Ratings, la câteva ore după două reuniuni ale creditorilor, luni, la Caracas şi la New York.

S&P a anunţat că Venezuela se află în incapacitatea de a rambursa 200 de milioane de dolari, subliniind că a luat această decizie în urma unei perioade de graţie de 30 de zile cu privire la plata a două obligaţii.

„Am scăzut cu două note, la D (default) şi am scăzut nota emisiunilor pe termen lung în devize la SD (default parţial)“, a precizat într-un comunicat agenţia de cotare americană, care a coborât deja, la începutul lunii, nota Venezuelei, anticipând o probabilă incapacitate de plată.

Există riscul ca această ţară, altădată cea mai bogată din America Latină, să se trezească ruptă de pieţe, dar şi grupul ei petrolier PDVSA, şi să fie nevoită să înfrunte procese şi confiscarea unor active şi filiale în străinătate.

Anunţul S&P a fost făcut la câteva ore după o reuniune, de nici 25 de minute, luni, la Caracas, a creditorilor internaţionali ai ţării, care s-a încheiat fără un acord, ci cu promisiunea de a se revedea curând.

Venezuela, afectată din plin de prăbuşirea preţului petrolului, vrea să-şi restructureze datoria externă - estimată la 150 de miliarde de dolari -, întrucât dispune de rezerve de doar 9,7 miliarde şi este necesar să ramburseze cel puţin 1,47 de miliarde până la sfârşitul anului, iar apoi 8 miliarde în 2018.

Guvernul a catalogat această reuniune drept un „succes răsunător“, în contextul în care creditorii au ieşit dezamăgiţi.

Participanţi au declarat pentru AFP că autorităţile venezuelene doreau să formeze grupuri de lucru în vederea evaluării propunerilor de renegociere a datoriei pe termen scurt şi mediu, însă fără să ofere alte detalii.

„Considerăm orice restructurare (a datoriei) drept un schimb de creanţe în dificultate şi ca echivalentul unui default, date fiind lichidităţile externe limitate“ ale Venezuelei, a subliniat S&P.

„În plus, în opinia noastră, sancţiunile americane impuse Venezuelei şi membrilor Guvernului ar trebui să conducă la o îndelungată şi dificilă negociere cu creditorii“, a adăugat agenţia de cotare.

Nouă reuniune la New York

În afară de cele două plăţi în legătură cu care s-a declarat default-ul, Venezuela este în întârziere cu alte patru plăţi, în valoare totală de 420 de milioane de dolari, potrivit S&P.

În paralel, altă reuniune a creditorilor a avut loc luni la New York, a unui comitet specializat al Asociaţiei Internaţionale a Produselor Derivate (ISDA). Alcătuită din 15 societăţi financiare, ea urma să ia o decizie cu privire la o întârziere de plată a grupului PDVSA în valoare de 1,161 de miliarde de dolari.

Caracasul a dat asigurări că a efectuat plata, însă aceasta nu ar fi ajuns încă la creditori. O nouă întâlnire a fost prevăzută marţi la ora 16.00 GMT (18.00, ora României).

„Comitetul a primit informaţii suplimentare luni şi abordările a ceea a obţinut deja cu privire la chestiunea dacă a avut loc un eventual incident de plată privind Petroleos de Venezuela S.A. şi care este în continuare în examinare“, a anunţat ISDA într-un comunicat.

La rândul ei, comunitatea internaţională sporeşte presiunea asupra preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro.

Luni, miniştrii de Externe UE au adoptat sancţiuni - inclusiv un embargo asupra livrărilor de armament.

Venezuela este vizată în paralel de sancţiuni impuse de Washington, care le-a interzis băncilor şi cetăţenilor americani să cumpere noi obligaţiuni sau să negocieze acorduri cu Guvernul venezuelean.

Potrivit Caracasului, 70% dintre creditori sunt nord-americani - Statele Unite şi Canada.

Nicolas Maduro dă asigurări că negociază cu Rusia şi China, doi aliaţi cărora Venezuela le datorează respectiv 8 şi 28 de miliarde de dolari.

Potrivit acestuia, un acord a fost încheiat cu Moscova în vederea restructurării unor datorii în valoare de trei miliarde de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite