Venezuela a vândut aproape nouă tone din rezerva de aur, în ciuda sancţiunilor internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Maduro FOTO AFP
Nicolas Maduro FOTO AFP

Venezuela a vândut aur în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari, în ciuda unei presiuni internaţionale în creştere de a îngheţa activele ţării, potrivit unor surse familiare cu acest demers, citate de Bloomberg.

Suma, care reprezintă aproape 9 tone de aur, a fost reflectată de către o scădere a rezervelor totale ale băncii, care au ajuns la 8,6 miliarde de dolari pe 12 aprilie, potrivit datelor furnizate de banca centrală. Aproximativ 5,1 miliarde din această sumă este sub formă de aur.

Această vânzare a ar putea însemna faptul că Nicolas Maduro a găsit o modlitate prin care se ocolească blocada economică. Maduro a trecut uşor prin rezerve, vânzând aur către firme din Emiratele Arabe Unite şi Turcia, în timp ce sancţiunile au izolat regimul său autoritar de sistemul financiar global.

Deşi are încă un monopol asupra puterii din teren-inclusiv armata şi birocraţia guvernamentală-liderul din opoziţie Juan Guaido se foloseşte de sprijinul a zeci de ţări pentru a confisca treptat resursele financiare de peste hotare ale Venezuelei.

Scăderea rezervelor Venezuelei ar putea însemna de asemenea că vbanca centrală a decis să scoată din bilanţul său rezervele de aur la care nu mai are acces, inclusiv o cantitate în valoare de 1,2 miliarde de dolari, stocată la Banca Angliei. Banca a respins solicitarea Guvernului de la Caracas pentru repatrierea acestor rezerve.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite