Venezuela trece pe alt fus orar pentru a economisi curent

Venezuela trece pe alt fus orar pentru a economisi curent

FOTO AP

Venezuela a renunţat la fusul orar adoptat în urmă cu nouă ani, decalat cu o jumătate de oră faţă de cel al regiunii, pentru a economisi energie, şi a anulat astfel una dintre deciziile emblemă ale fostului preşedinte Hugo Chavez.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 2007, Chavez a decis ca ceasurile din Venezuela să fie date cu o jumătate de oră în urmă, pentru ca copiii să se trezească pe lumină atunc când merg la şcoală.
 
Succesorul său a decis, însă, să revină la fusul orar anterior, pentru ca populaţia să se bucure de mai multă lumină seara şi să economisească, astfel, energie, potrivit Reuters.
 
Ţara se confruntă, în prezent, de o puternică criză energetică. O secetă severă a afectat rezervorul Guri, care furnizează două treimi din consumul de energie al Venezuelei. Drept consecinţă, penele de curent au devenit tot mai frecvente.
 
„Această jumătate de oră de lumină solară ne va permite să economisim mai bine energia, pentru că noaptea, când oamenii se întorc de la muncă şi de la şcoală, dau drumul la lumini şi la aerul condiţionat”, a explicat ministrul Ştiinţei, Jorge Arreaza. 
 
Arreaza, care este căsătorit cu fiica lui Chavez, a spus că modificarea va produce efecte de la 1 mai. 
 
Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro, la putere din 2013, de la moartea lui Chavez, a fost reticent până acum în a anula decizii ale fostului şef de stat, care se bucură încă de o foarte mare popularitate în rândul populaţiei.
 
Schimbarea fusului orar este doar ultima dintr-un lung şir de decizii care îşi propun să economisească energie. Venezuela a introdus recent săptămâna de lucru de trei zile pentru angajaţii din sectorul public, mall-urile se confruntă cu raţionalizări iar femeile au fost îndemnate să nu mai folosească uscătoare electrice de păr.
 
Adversarii lui Maduro spun că criza energetică nu este cauzată doar de fenomenele meteorologice, ci şi de investiţii proaste şi o incapacitate de a diversifica sursele de energie.
 
Pe lângă criza energetică, Venezuela se confruntă, în acelaşi timp, şi cu o puternică recesiune, cel mai ridicat nivel al inflaţiei din lume şi o penurie de bunuri de bază, de la lapte la medicamente.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările