Venezuela. Preşedintele Parlamentului, Juan Guaido, arestat. SUA şi Brazilia nu-l mai recunosc pe Maduro drept şef al statului

Venezuela. Preşedintele Parlamentului, Juan Guaido, arestat. SUA şi Brazilia nu-l mai recunosc pe Maduro drept şef al statului

Juan Guaido, preşedintele parlamentului din Venezuela

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, singura instituţie aflată sub controlul opoziţiei, a fost arestat duminică de Serviciul de Informaţii al Venezuelei, în momentul în care se deplasa spre o reuniune publică organizată în afara capitalei. SUA au anunţat că nu vor recunoaşte legitimitatea preşedintelui venezuelean recent reales Nicolas Maduro, iar Brazilia  că îl recunoaşte pe Guaido drept adevăratul şef al statului.

Ştiri pe aceeaşi temă

"SEBIN l-a arestat pe Juan Guaido", a anunţat pe contul său de Twitter Fabiana Rosales, soţia preşedintelui Parlamentului venezuelean, cu referire la Serviciul Naţional Bolivarian de Informaţii (SEBIN).

Deputaţi, care îl aşteptau pe Guaido la locul reuniunii publice în Caraballeda, la 40 de kilometri de Caracas, au confirmat această arestare.

Serviciile de Securitate din Venezuela l-au eliberat pe Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, la scurt timp după ce acesta fusese arestat în drum spre o şedinţă publică pe tema legislaturii, a informat duminică un oficial, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Parlamentul venezuelean, singura instituţie controlată de opoziţie, a lansat vineri un apel la mobilizare pe 23 ianuarie în favoarea unui "guvern de tranziţie", la o zi după învestirea preşedintelui Nicolas Maduro pentru un al doilea mandat contestat. Preşedintele acestei adunări, Juan Guaido, a reamintit în faţa a circa o mie de simpatizanţi reuniţi la Caracas că legea fundamentală a ţării, Constituţia, îi conferă legitimitate pentru a-şi asuma puterea în cadrul unui guvern de tranziţie.

Pe 5 ianuarie, parlamentul s-a declarat singura putere legitimă şi a anunţat că va forma un "guvern de tranziţie" înainte de a organiza noi alegeri.

Joi, Nicolas Maduro a fost învestit pentru al doilea mandat de şase ani în faţa Curţii Supreme, şi nu în faţa parlamentului, cum prevede Constituţia. Din 2016, deciziiile legislativului de la Caracas, dominat de opoziţie, sunt sistematic anulate de Curtea Supremă, compusă din fideli ai regimului. În practică, parlamentul a fost înlocuit de o Adunare Constituantă 100% chavistă.

Guvernul Braziliei a anunţat sâmbătă, printr-o declaraţie de presă, că îl recunoaşte pe liderul Opoziţiei din Venezuela drept adevăratul preşedinte al ţării şi nu pe actualul şef al statului Nicolas Maduro, relatează Reuters.

Juan Guaido, liderul Opoziţiei din Congres, a declarat în această săptămână că este pregătit să preia interimatul la conducerea ţării şi să declanşeze alegeri.

Maduro, care şi-a început cel de-al doilea mandat în această săpătmână, este din ce în ce mai izolat în condiţiile în care tot mai mulţi lideri spun că este lipsit de legitimitate.

SUA nu vor recunoaşte legitimitatea preşedintelui venezuelean recent reales Nicolas Maduro şi va creşte presiunea împotriva regimului său, a declarat joi consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, John Bolton, citat de AFP.

'SUA nu vor recunoaşte învestitura nelegitimă a dictatorului Maduro. Noi vom continua să creştem presiunea asupra regimului corupt al acestuia, să susţinem Adunarea Naţională democratică şi să îndemnăm la libertate şi democraţie în Venezuela', subliniază John Bolton într-o postare pe Twitter.

Nicolas Maduro, reales la 20 mai în cadrul unui scrutin boicotat de opoziţie, îşi începe joi cel de-al doilea mandat de şase ani.

Uniunea Europeană şi ţările Grupului de la Lima - care reuneşte din 2017 state din America Latină şi Canada - au anunţat de asemenea că nu vor recunoaşte cel de-al doilea mandat al preşedintelui venezuelean.

Washingtonul a anunţat deja noi sancţiuni financiare împotriva unor personalităţi şi întreprinderi din Venezuela.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: