Venezuela: Opozantul Juan Guaido îşi cheamă susţinătorii în faţa cazărmilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opozantul venezuelean Nicolas Guaido FOTO Arhivă
Opozantul venezuelean Nicolas Guaido FOTO Arhivă

Opozantul venezuelean Juan Guaido a făcut apel la o mobilizare naţională pentru sâmbătă în faţa cazărmilor în scopul de a-i convinge pe militari să întoarcă armele împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, care a anunţat joi o ofensivă împotriva „puciştilor“.

„Sâmbătă 4: mobilizare naţională paşnică la principalele unităţi militare pentru ca ei (militarii, n. red.) să se ralieze Constituţiei“, a scris Guaido pe contul său de Twitter.

Armata este actorul central al menţinerii la putere a socialistului Nicolas Maduro, succesorul lui Hugo Chavez.  Ea controlează sectorul petrolier, care asigură 96% din veniturile Venezuelei.

„Da, suntem în plină luptă. Moralul trebuie să fie la maxim în această luptă pentru a dezarma toţi trădătorii, toţi puciştii“, a declarat Maduro, aflat la putere din martie 2013, în faţa a 4.500 de soldaţi adunaţi la Fort Tiune, cea mai mare cazarmă din Caracas.

„Mereu loiali, niciodată trădători!“, a adăugat el, flancat de ministrul Apărării, generalul Vladimir Padrino, şi alţi oficiali de rang înalt.

Tensiunile au crescut marţi în Venezuela după ce Guaido a anunţat lansarea fazei finale a „Operaţiunii Libertate“. El a apărut alături de Leopoldo Lopez, un lider al opoziţiei plasat în arest la domiciliu în 2017.

A doua zi, Maduro s-a felicitat pentru eşecul puciştilor. De asemenea, a ordonat joi arestarea lui Lopez, care s-a refugiat în Ambasada Spaniei la Caracas. Guvernul spaniol a anunţat că nu îl va preda pe opozantul venezuelean.

Nicolas Maduro este puternic contestat în stradă pe fondul unei grave crize economice. Potrivit FMI, Venezuela este afectată de o hiperinflaţie de 10.000.000%. Spitalele nu mai au medicamente, în timp ce multă lume suferă de foame.

Însă, potrivit lui Maduro, Venezuela nu este decât o victimă a unui plan pucist conceput de John Bolton, consilierul de Securitate Naţională de la Casa Albă.

În acest context de tensiuni, administraţia Trump nu exclude folosirea armelor împotriva regimului de la Caracas. „O intervenţie militară este posibilă“, a declarat miercuri secretarul de Stat Mike Pompeo.

Şeful diplomaţiei americane va discuta despre situaţia din Venezuela cu omologul său rus Serghei Lavrov în marja unei reuniuni prorgamate pentru începutul săptămânii viitoare în Finlanda.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite