Vechiul Faraon se întoarce. Mubarak, transferat din închisoare la un spital militar

Vechiul
Faraon se întoarce. Mubarak, transferat din închisoare la un spital militar

Fostul dictator egiptean, Hosni Mubarak, a condus timp de trei decenii

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a fost transferat cu un elicopter medical de la închisoarea Tora la un spitalul militar Maadi, din Cairo, unde rămâne în stare de detenţie, anunţă Ministerul egiptean de Interne.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parchetul General din Egipt a aprobat joi eliberarea fostului preşedinte Hosni Mubarak. Autorităţile militare egiptene au anunţat joi dimineaţă că, dacă va fi eliberat, Hosni Mubarak, va fi plasat în arest la domiciliu în aşteptarea verdictelor în procesele de crime şi acte de corupţie.

Decizia armatei a fost luată în contextul stării de urgenţă instaurată în Egipt din cauza violenţelor izbucnite după înlăturarea fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi.

Miercuri, un tribunal a acceptat cererea de eliberare condiţionată a fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, într-un caz de corupţie. Hosni Mubarak este cercetat în patru dosare, referitoare la implicare în reprimarea manifestaţiilor şi acte de corupţie. 

Decizia de miercuri nu înseamnă că Mubarak a fost achitat în cazul suspiciunilor de primire a unor cadouri în valoare de 11 milioane de dolari din partea ziarului de stat Al-Ahram.

Săptămâna trecută, Mubarak, în vârstă de 85 de ani, a fost achitat într-un caz de fraudă.

Fostul dictator, supranumit „Faraonul“ urmează să fie rejudecat în procesul privind reprimarea manifestaţiilor din 2011, în contextul în care sentinţa iniţială de condamnare pe viaţă a fost anulată.

Egiptul traversează o perioadă de criză profundă care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. Organizaţia islamistă Fraţii Musulmani denunţă o lovitură de stat militară, organizând proteste zilnic, care au dus la ciocniri sângeroase cu forţele de ordine în care mii de oameni au murit.

În ultima perioadă, violenţele s-au extins în numeroase oraşe, iar în zona Peninsulei Sinai, aflată la frontiera cu teritoriul palestinian Fâşia Gaza şi Israelul, au avut loc numeroase atacuri atribuite unor grupuri islamiste.

Lady Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a îndemnat statele membre ale Uniunii Europene să adopte „măsuri adecvate", iar Franţa, Marea Britanie şi Germania cer o poziţie unitară la nivelul Blocului comunitar.

Miercuri, miniştrii de Externe europeni au anunţat blocarea comercializării de armament şi echipament de securitate către Egipt. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: