Vaticanul recunoaşte oficial Palestina ca stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfântul Scaun a anunţat că un acord semnat anul trecut pentru recunoaşterea de facto a Palestinei ca stat a intrat în vigoare la 1 ianuarie, relatează Reuters.

„Sfântul Scaun şi statul Palestina s-au notificat reciproc că necesităţile de procedură pentru intrarea în vigoare a acordului au fost îndeplinite. Acordul ia în calcul aspectele esenţiale ale vieţii şi activităţii Bisericii în Palestina, şi în acelaşi timp reafirmă sprijinul spre o soluţionare negociată şi paşnică a conflictului din zonă”, se arată într-un comunicat emis de Vatican în cursul zilei de sâmbătă.

Acordul recunoaşte practic rezoluţia adoptată în 2012 de Adunarea Generală ONU prin care Palestinei îi este acordată statutul de ţară observatoare non-membră – acelaşi cu al Vaticanului - care a lăsat cale liberă recunoaşterii oficiale ca stat a Palestinei de către ţările membre ONU. Un tratat între Vatican şi Autoritatea Palestiniană în acest sens a fost semnat în luna iulie a anului trecut.

Decizia va fi probabil criticată de către oficialii israelieni, care au criticat Vaticanul în trecut pentru sprijinirea la nivel de declaraţii a recunoaşterii statului palestinian – considerând-o drept o mişcare „nesăbuit㔺i care a putea afecta relaţiile diplomatice dintre Tel Aviv şi Vatican. 

În octombrie anul trecut, Suedia a recunoscut, de asemenea, Autoritatea Palestiniană ca stat, ceea ce a dus la o tensionare a relaţiilor cu Israel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite