Valea Panjshir, un bastion al rezistenţei anti-sovietice, devine centrul regrupării împotriva talibanilor: Liderul militar este fiul unui erou naţional al Afganistanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afgani comemorând moartea lui Ahmad Shah Massoud, supranumit „Leul din Panjshir” FOTO EPA-EFE
Afgani comemorând moartea lui Ahmad Shah Massoud, supranumit „Leul din Panjshir” FOTO EPA-EFE

La poalele Munţilor Hindukuş, Valea Panjshir, un simbol al rezistenţei anti-sovietice, tinde să devină centrul unei noi lupte, pentru eliberarea Afganistanului de talibani. Anume acolo s-au retras pentru a-şi pregăti ofensiva Ahmad Massoud, fiul unui combatant legendar, şi Amrullah Saleh, omul de stat care revendică conducerea ţării după fuga lui Ashraf Ghani.

Panjshir este considerat ultimul bastion al rezistenţei anti-talibane. Însă oamenii care îl stăpânesc, Ahmad Massoud şi Amrullah Saleh, îl văd drept un loc de reorganizare şi lansare a ofensivei împotriva „dictaturii clericale”.

Dacă Amrullah Saleh pretinde conducerea ţării, Ahmad Massoud încă vrea să îşi răzbune tatăl, celebrul luptător anti-sovietic Ahmad Shah Massoud, ucis chiar în Valea Panjshir de către terorişti al-Qaeda susţinuţi de talibani.

Ahmad Massoud, în vârstă de 32 de ani, s-a retras în Panjshir la bordul unui elicopter în weekendul trecut, înainte de ocuparea Kabulului de către talibani. Este un critic al fostei puteri, pe care o consideră coruptă, şi un adept al unui sistem politic descentralizat. Însă, spune el, un astfel de sistem nu poate fi pus în aplicare până când nu există libertate.

Sufletul rezistenţei

La rândul său, vicepreşedintele Amrullah Saleh, în vârstă de 48 de ani, încearcă să devină sufletul rezistenţei în faţa ameninţării dictaturii clericale. Nu accept o coaliţie cu talibanii, spune el. Ba mai mult, se consideră îndreptăţit să conducă ţara.

Amrullah Saleh FOTO EPA-EFE

Amrullah Saleh FOTO EPA-EFE

„Conform Constituţiei afgane, în caz de absenţă, fugă, demisie sau moarte a preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. Mă aflu în prezent în ţara mea şi sunt preşedintele legitim interimar. Fac apel la toţi liderii politici pentru a obţine sprijinul lor şi consensul”, a scris el în limba engleză pe contul său de Twitter.

„Noi nu ne-am pierdut curajul şi vedem oportunităţi imense înaintea noastră. Avertismentele inutile s-au încheiat. Alăturaţi-vă rezistenţei”, a insistat el.

Alianţa Nordului

Ahmad Massoud a anunţat luni într-un articol publicat în revista franceză „La Regle du jeu” că va opune rezistenţă talibanilor şi va continua lupta pentru libertate a tatălui său.

Ahmad Massoud FOTO Wkipedia

Ahmad Massoud FOTO Wkipedia

Miercuri, Amrullah Saleh şi Ahmad Massoud au apărut împreună în fotografii publicate de reţelele sociale.

Ori, în paralel cu revendicarea postului de preşedinte, Saleh promite că „nu-l va trăda niciodată” pe Ahmad Shah Massoud, liderul mujahadinilor din Alianţa Nordului.

Amurllah Saleh, originar din Panjshir, a luptat alături de comandantul Massoud în anii '90 şi a servit apoi în guvernul acestuia, înainte ca talibanii să-l răstoarne în 1996 şi să preia puterea, instaurând pentru cinci ani un regim fundamentalist. El a povestit că talibanii i-au torturat ulterior sora pentru a-l determina să iasă din ascunzătoare. După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, la două zile după asasinarea comandantului Massoud, Saleh a devenit o importantă sursă de informaţii pentru CIA. A condus apoi, între 2004 şi 2010, Direcţia Naţională de Securitate (DNS). În această funcţie, şi-a creat o vastă reţea de informatori şi spioni printre talibani, dar şi în Pakistan. A scăpat cu viaţă din mai multe atentate orchestrate împotriva sa de talibani, ultima dată în septembrie 2020.

Conform Reuters, bărbaţi înarmaţi încep deja să se grupeze în Panjshir. Această vale, greu accesibilă, nu a căzut niciodată în mâinile sovieticilor în timpul invaziei din 1979-1989 şi nici în cele ale talibanilor în timpul războiului civil din anii ’90.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite