VIDEO Val de atentate marca Statul Islamic, în Afganistan şi Irak. Peste o sută de oameni au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 80 de oameni au murit şi alţi 231 au fost răniţi, sâmbătă, într-un atentat la Kabul revendicat de Stat Islamic. Duminică, la Bagdad, cel puţin 15 persoane au murit într-un atentat sinucigaş comis într-un cartier şiit şi comis tot de ISIS.

Doi atacatori şi-au detonat centurile explozive, în timp ce un al treilea a fost ucis de forţele de securitate, în timpul unei manifestaţii paşnice a comunităţii hazara în capitala afgană. La eveniment erau prezenţi aproximativ 10.000 de oameni.

„Abu Ali, un comandant al grupării Stat Islamic din districtul Achin din Nangarhar, a raportat comandanţilor săi că trei atacatori sinucigaşi şi-au detonat bombele în mijlocul demonstraţiei din Dehmazang", a declarat un oficial afgan din serviciile secrete, sub rezerva anonimatului.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani s-a declarat „profund întristat" de atac şi a anunţat că printre victime se află şi membri ai forţelor de securitate afgane. Şeful guvernului afgan, Abdullah Abdullah, a condamnat „atacul terorist", în timp ce Misiunea NATO şi ambasada SUA la Kabul au calificat atentatul drept „laş".

Câteva mii de manifestanţi aparţinând comunităţii hazara (şiită) din Afganistanul majoritar sunit au defilat în linişte începând de dimineaţă pentru a protesta împotriva unui proiect care presupune construcţia unei linii de înaltă tensiune şi care le-ar traversa teritoriul, în provincia Bamiyan (centru). Pentru liderii hazara, care reprezintă circa 9% din populaţia ţării, acest traseu este un nou semn al discriminării cu care se confruntă comunitatea şi provincia lor, cea mai puţin dezvoltată din Afganistan.

Atacul a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic, potrivit unei ştiri difuzate de agenţia Amaq, apropiată grupării, transmite Reuters. „Doi combatanţi ai Stat Islamic şi-au detonat centurile cu explozibili la o întâlnire a şiiţilor în... oraşul Kabul din Afganistan", a anunţat Amaq într-o alertă.

În acelaşi timp, insurgenţa talibană a transmis că nu se află în spatele atacului. Principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a menţionat într-o declaraţie de presă că mişcarea "nu are niciun fel de implicare în acest atac tragic". El a adăugat că atacul a fost comis de „cercuri inamice". 

Atentat terorist la Bagdad: cel puţin 15 morţi

Duminică, la Bagdad, cel puţin 15 persoane au murit într-un atentat sinucigaş comis într-un cartier şiit, au anunţat serviciile de securitate şi cele medicale. Atentatul a fost revendicat într-un comunicat de gruparea Stat Islamic (SI), care pecizează că a vizat soldaţi ai armatei irakiene şi membri ai unităţilor paramilitare proguvernamentale.

image

Jihadiştii Stat Islamic comit regulat atentate care vizează comunitatea şiită, majoritară în Irak.

La 3 iulie, jihadiştii SI au comis la Bagdad unul dintre atentatele cele mai sângeroase din istoria Irakului, soldat cu 292 de morţi 200 de răniţi într-un sector comercial din centrul capitalei, unde numeroşi locuitori îşi făceau cumpărăturile pentru sărbătoarea Fitr, cu prilejul sfârşitului Ramadanului.

Cinci zile mai târziu, 40 de persoane au fost ucise într-un atac al Stat Islamic asupra unui mausoleu şiit din Balad, localitate aflată la 70 km nord de capitală. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite