Val de arestări ale politicienilor opoziţiei pro-kurde în Turcia. Primarul unui oraş important, înlăturat din funcţie sub acuzaţii de terorism

Val de arestări ale politicienilor opoziţiei pro-kurde în Turcia. Primarul unui oraş important, înlăturat din funcţie sub acuzaţii de terorism

Suporterii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (Partidul AK) cu steaguri sărbătoresc primele rezultate ale alegrilor pentru primăria din Istanbul la alegerile locale din Istanbul Turcia FOTO EPA-EFE / Sedat Suna

Turcia a arestat ultimul primar rămas în funcţie al unui oraş important, un membru al partidului de opoziţie pro-kurd, acuzat de legături cu rebelii kurzi. Acesta a fost reţinut pentru rolul său în protestele de susţinere a PartiduluI Muncitoresc (PKK), declarat terorist, de acum şase ani, înlăturarea sa fiind parte a campaniei turce împotriva separatismului kurd, relatează Politico.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ayhan Bilgen, primarul oraşului estic Kars, a fost arestat săptămâna trecută sub acuzaţii de participare la proteste anti-guvernamentale, în urmă cu şase ani. Alţi 20 de membri şi activişti ai Partidului Popular Democrat (HDP), pro-kurd, au fost de asemenea reţinuţi.
 
HDP (o coaliţie), al treilea partid al Turciei, majoritar kurd, a câştigat la alegerile locale de acum un an şi jumătate 65 de municipalităţi, dar a rămas acum cu aleşi în doar şapte oraşe mici, după ce autorităţile i-au înlăturat unul câte unul sub acuzaţii de terorism, adică legături cu rebelii kurzi împotriva cărora Turcia duce o campanie atât internă, cât şi peste graniţe. 
 
Cel puţin 18 primari se află după gratii. În ultimii cinci ani, mii de kurzi -politicieni HDP, jurnalişti şi avocaţi - au fost închişi pentru legături cu rebelii kurzi după eşecul negocierilor de pace cu Partidului muncitoresc (PKK) - declarată organizaţie teroristă de Turcia, SUA şi Europa.
 
Deputatul HDP Garo Paylan a apreciat că arestările „adâncesc sentimentul de nihilism”, votaţii primind mesajul că votul democratic nu are puterea de a rezolva problemele. „Alegeţi pe cine vrei, chiar politicieni moderaţi, tot îi aruncăm în închisori, pentru că nu vă acceptăm opţiunea”. El a explicat că represiunea politică HDP va distruge speranţele de pace susţinute de acesta, lăsând în joc doar combatanţii. 
 
Procuratura turcă a emis mandate de arestare pe numele a încă 62 de persoane şi vrea să ridice imunitatea a 7 deputaţi HDP, între care se află şi Paylan.Liderul partidului Selahattin Demirtaş şi alţi foşti deputaţi sunt închişi din 2016, în pofida unor sentinţe de eliberare din partea Curţii Europene pentru Drepturile Omului.Turcia a lansat ofensive împotriva rebelilor kurzi din Siria şi Irak. În Turcia se află cei mai mulţi kurzi, circa 15 milioane, aceştia susţinând că doresc mai multă autonomie, şi nu separare. În 2017, Kurdistanul din Irak a organizat un referendum de independenţă faţă de Bagdad.
 
„Represiunea faţă de HDP, considerat un susţinător al kurzilor din Siria, este parţial un mesaj către aceştia”, spune Alan Makovsky de la Centrul pentru Progres American, un fost analist specializat în Turcia al Departamentului de Stat american.
 
„Contextul este atitudinea tradiţională a statului turc faţă de separatismul kurd”, a apreciat el.
Arestarea lui Bilgen şi a celorlalţi pentru crime contra statului turc arată cum se joacă soarta kurzilor în interiorul graniţelor, scrie Politico.
 
În 2014, HDP şi-a îndemnat suporterii la demonstraţii împotriva blocadei Turciei în oraşul sirian kurd Kobani, atacat de Statul Islamic. Cel puţin 37 de oameni, în majoritate suporteri HDP, şi-au pierdut viaţa la proteste, ca Turcia în final să permită luptătorilor kurzi să apere Kobani cu susţinere americană.
 
Erdogan a văzut îndemnurile de atunci la protest ca un apel la răzvrătire.
 
„HDP a dat instrucţiuni militanţilor şi teroriştilor, ca şi suporterilor lor ideologici, să iasă în stradă într-o mişcare de rebeliune contra republicii prin afirmaţii false şi provocatoare”, a declarat un oficial forţelor turce de securitate în urma valului de arestări de săptămâna trecută.
 
Autorităţile susţin că politicienii suspecţi ar fi putut fugi din ţară. Totuşi primarul Bilgen, fost deputat, a mai fost arestat în conexiune cu revoltele din 2014, şi eliberat.
 
Protestele au avut loc în timpul negocierilor dintre Turcia şi PKK, mediate de Demirtaş, ele contribuind la prăbuşirea procesului de pace un an mai târziu. Erdogan, care a promis în campania sa stoparea insurgenţelor, îi acuză pe foştii săi parteneri la negocierile de pace că funcţionează ca „extensie politică” pentru PKK, ceea ce principalul partid pro-kurd din Turcia neagă. Preşedintele turc a acuzat şi celelalte partide de opoziţie de colaborare cu HDP, încercând să le submineze şansele la alegerile municipale.
 
HDP nu a susţinut candidaţi în oraşele vestice şi a contribuit la câştigarea alegerilor acestor partide de opoziţie la Istanbui, Ankara şi alte oraşe în defavoarea partidului lui Erdogan Justiţie şi Dezvoltare (AKP). AKP a ajuns la minime istorice pe fondul pandemiei COVID-19 şi al contractării economiei.
 
„Erdogan este acum foarte dependent de alianţa cu cele mai naţionaliste şi anti-kurde partide din Turcia. E foarte puţin probabil, dată fiind situaţia politică internă ca el să schimbe asta. Pentru Erdogan este ceva personal, politic şi strategic”, spune Alan Makovsky de la Centrul pentru Progres American, un fost analist specializat în Turcia al Departamentului de Stat american.
 
„Prin criminalizarea şi împiedicare noastră să participăm la viaţa politică, guvernul trimite un mesaj către toate partidele de opoziţie: dacă nu respectaţi parametrii stabiliţi de noi, veţi avea aceeaşi soartă ca HDP”, a comentat Salim Kaplan, un vicepreşedinte HDP.
 
Un sondaj de opinie din această lună a arătat că HDP se află sub 10%, pragul de intrare în Parlament. În 2015, partidul a obţinut primele locuri în Parlament.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările