„Urgenţă climatică“. Cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în lume este cea de anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Octombrie 2019 a fost cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în lume, a anunţat marţi serviciul european Copernicus privind schimbările climatice, menţionând că este a cincea lună consecutivă care a depăşit sau s-a apropiat de un nivel record, relatează AFP.

Luna octombrie a acestui an a depăşit cu 0,63 grade Celsius temperatura medie a perioadei de referinţă 1981-2000, mercurul termometrelor urcând cu doar 0,01 grade peste temperatura înregistrată în octombrie 2015, însă cu 1,2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, baza de referinţă a experţilor ONU pentru climă.

„Este a cincea lună la rând care înregistrează un record sau se apropie de un record“, a afirmat serviciul Copernic într-un comunicat.

Multe ţări europene au avut parte de temperaturi peste medie pe perioada acestei luni, cu excepţia celor din nordul şi nord-estul continentului, potrivit Copernicus. Însă anomaliile de temperatură europene sunt mai pronunţate de obicei decât cele globale, mai ales iarna.

Temperaturile s-au ridicat peste medie şi în regiuni extinse din Arctic, însă partea vestică a SUA şi a Canadei s-au confruntat cu temperaturi mai joase decât cele obişnuite.

Iunie 2019 a fost cea mai caldă lună iunie, iar luna iulie a atins recordul absolut fiind declarată cea mai caldă înregistrată pe Pământ de când se fac măsurători. August 2019 a fost a doua cea mai călduroasă de la începutul măsurătorilor, iar septembrie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată.

Rezultatele Copernicus sunt bazate pe analize computerizate care utilizează măsurători oferite de sateliţi, nave, aeronave şi staţii meteorologice din toată lumea. ​

Ultimii patru ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată pe planetă, iar, în august, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a estimat deja că anul 2019 se va clasa în top 5 al previziunilor, în conformitate cu impactul schimbărilor climatice prevăzute de oamenii de ştiinţă.

Peste 11.000 de oameni de ştiinţă din 153 de ţări au vorbit despre "o urgenţă climatică" care ar putea aduce "suferinţe nespuse" dacă nu se iau măsuri urgente pentru conservarea biosferei, informează DPA.

"Oamenii de ştiinţă au obligaţia morală de a avertiza clar umanitatea cu privire la o mare ameninţare existenţială", au declarat semnatarii într-un articol apărut marţi în revista Bioscience.

"În pofida a 40 de ani de negocieri privind clima la nivel global, cu puţine excepţii, am făcut în general lucrurile ca de obicei şi am eşuat în a aborda această problemă spinoasă", a indicat Alianţa oamenilor de ştiinţă, condusă William Ripple şi Christopher Wolf de la Universitatea de Stat din Oregon.

"Criza climatică a venit şi se accelerează mai repede decât se aşteptau cei mai mulţi oameni de ştiinţă", se declară în articol.

Semnatarii acestuia sugerează şase paşi pentru a reduce cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice: înlocuirea combustibililor fosili cu energii regenerabile, cu emisii reduse de carbon; reducerea emisiilor unor poluanţi precum metanul; protejarea ecosistemelor terestre; consumarea în principal de alimente pe bază de plante şi de mai puţine produse pe bază de animale; crearea unei economii fără carbon; şi stabilizarea populaţiei umane.

Oamenii de ştiinţă susţin că se simt încurajaţi de "o recentă creştere a îngrijorării" cu privire la criza climatică, demonstrată de mişcarea FridaysForFuture, condusă de studenţi, şi de alte campanii la firul ierbii.

"În calitate Alianţă a oamenilor de ştiinţă din lumea întreagă, suntem pregătiţi să ajutăm factorii de decizie să facă o tranziţie echitabilă către un viitor sustenabil şi echitabil", conchide articolul, adăugând că umanitatea ar trebui "să acţioneze pentru a susţine viaţa pe planeta Pământ, singura noastră casă".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite