„Urgenţă climatică“: Antarctica a pierdut 15% din gheaţă într-o singură zi, în Ajunul Crăciunului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topirea accelerată a gheţii în Antarctica îngrijorează oamenii de ştiinţăii
Topirea accelerată a gheţii în Antarctica îngrijorează oamenii de ştiinţăii

Într-o singură zi, în ajunul Crăciunului, 15% din gheaţa Antarcticii s-a topit, a constatat sistemul global de prognoză, Global Forecast System. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Liege consideră că este „o situaţie de urgenţă climatică”, adăugând acesta este un record din 1979, când a început măsurătoarea.

Un record de topire a gheţii în Antarctica a fost depăşit în Ajunul Crăciunului, au anunţat climatologii de la Universitatea din Lieja, referindu-se la calculele sistemului de prognoză global colectate de Centrul Naţional pentru Predicţia Mediului.

15% din suprafaţa continentului alb s-a topit într-o singură zi, conform datelor din modelul Mar folosit din 1990 pentru realizarea studiilor climatice şi meteorologice.

Raportul pus pe Twitter de cercetătorul Xavier Feittweis arată că aceasta este cea mai rapid  fenomen de topire a gheţii din Antarctica din 1979. Deşi sezonul cald încă nu s-a terminat, volumele de apă topită au ajuns deja la 230%, depăşind cifrele medii, a spus omul de ştiinţă. Planeta se află astfel într-o „urgenţă climatică”, a anunţat Éric Holthaus, cercetător la aceeaşi instituţie.

Acest sezon a fost vizibil mai cald decât media, a declarat Fettweis pentru Newsweek, menţionând că datele citate provin din model şi nu dintr-o observaţie la faţa locului. Pentru a putea stabili factorii responsabili de această topire accelerată, cercetătorii vor trebui să aştepte două sau trei sezoane pentru a-şi verifica ipotezele.

Anterior, Antarctica fusese parţial protejată de încălzirea globală de un vortex polar, dar acum nu mai este cazul, a spus Fettweis.

Sezonul topirii Antarcticii începe la mijlocul lunii noiembrie şi se încheie în februarie. Sfârşitul lui decembrie şi începutul lunii ianuarie marchează apogeul. În medie, doar 8% din suprafaţa Antarcticii se topeşte în această perioadă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite