Uniunea Europeană şi preşedintele SUA cer informaţii suplimentare despre moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluirile cu privire la moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi sunt ”profund tulburătoare” şi este necesară o ”anchetă aprofundată, credibilă şi transparentă”, consideră Uniunea Europeană, iar preşedintele american Donald Trump vrea să afle mai multe, inclusiv unde e cadavrul, relatează The Associated Press.

Autorităţile saudite au anunţat că Jamal Khashoggi a murit într-o ”încăierare” cu oficiali saudiţi la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, la 2 octombrie, ultima dintr-o serie de declaraţii contradictorii cu privire la moartea jurnalistului.

Oficiali turci suspectează că o echipă de saudiţi a fost trimisă să-l aasasineze.

Arabia Saudită a anunţat că 18 saudiţi au fost plasaţi în arest preventiv şi oficiali din cadrul serviciilor de securitate au fost demişi.

Însă unii critici consideră că planul complex care a condus la moartea lui Khashoggi nu ar fi putut să fie aplicat fără ca puternicul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, în vârstă de 33 de ani, să ştie.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a reclamat duminică o anchetă aprofundată cu privire la moartea ”extrem de tulburătoare” a jurnalistului şi ca cei vinovaţi să dea socoteală.

”Uniunea Europeană, la fel ca partenerii săi, insistă asupra necesităţii unei anchete aprofundate, credibile şi transparente, care să facă lumină asupra circumstanţelor morţii şi să-i oblige pe cei vinovaţi să-şi asume responsabilitatea”, se arată într-un comunicat al serviciilor sale.

Pe de altă parte, preşedintele american Donald Trump a declarat că este necesar să afle mai multe despre uciderea jurnalistului saudit şi a promis să coopereze cu Congresul în privinţa răspunsului american.

El a anunţat, în urma unui miting electoral în Nevada, sâmbătă seara, că urmează să discute cu prinţul moştenitor în curând.

Locatarul Casei Albe a declarat anterior că el crede versiunea Riadului, însă a spus, sâmbătă, că nu ştie unde se află corpul lui Khashoggi.

”Am vrea să ştim unde este (cadavrul) şi ce s-a întâmplat. Iar eu cred că ne îndreptăm în această direcţie”, a spus el.

Trump a mai declarat sâmbătă că suspendarea vânzării de armament către Arabia Saudită ca represalii faţă de moartea lui Khashoggi ”ar face mai mult rău” economiei americane decât Riadului.

”Cred că asta reprezintă peste un milion de locuri de muncă şi nu este constructiv să anulăm o comandă ca asta”, a declarat el pentru presă. ”Asta ne-ar face mai mult rău nouă decât lor”, a subliniat el. ”Putem să facem altcevam inclusiv să impunem sancţiuni”, potrivit AFP.

De asemenea, Franţa a condamnat ”cu cea mai mare fermitate” ”uciderea” jurnalistului saudit şi a cerut să se facă lumină asupra circumstanţelor morţii acestuia, în vederea stabilirii ”tuturor responsabilităţilor”, a subliniat sâmbătă seara, într-un comunicat, Ministerul francez de Externe.

După două săptămâni de negare, Arabia Saudită a recunoscut în noaptea de vineri spre sâmbătă moartea jurnalistului şi opozantului saudit, dat dispărut la 2 octombrie după ce a intrat în consulatul saudit de la Istanbul. Riadul neagă că a ordonat să fie asasinat şi dă asigurări că a murit într-o încăierare.

”Franţa condamnă această crimă cu cea mai mare fermitate”, a subliniat Quai d'Orsay.

”Confirmarea morţii domnului Jamal Khashoggi este un prim pas către stabilirea adevărului”, însă autorităţile franceze consideră că o ”anchetă exhaustivă şi cu diligenţă” este necesară ”pentru stabilirea tuturor responsabilităţilor şi care să permită ca vinovaţii (...) să răspundă de faptele lor”.

Franţa se aşteaptă ca autorităţile saudite ”să acţioneze în acest sens”, iar ”aceste aşteptări sunt cu atât mai puternice cu cât ţările noastre sunt legate printr-un parteneriat strategic care implică sinceritate, exigenţă şi transparenţă”, subliniază ministerul.

Parisul subliniază de asemenea că circumstanţele morţii lui Jamal Khashoggi ”amintesc necesitatea protejării jurnaliştilor şi tuturor celor care a căror libertate de exprimare concură la dezbaterea publică peste tot în lume”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite