Uniţi împotriva mişcării Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Summitul de la Sharm El Sheik, care îi reuneşte pe liderii palestinian, israelian, iordanian şi egiptean, vizează consolidarea Cabinetului Abbas Liderii din Orientul Mijlociu s-au reunit

Summitul de la Sharm El Sheik, care îi reuneşte pe liderii palestinian, israelian, iordanian şi egiptean, vizează consolidarea Cabinetului Abbas

Liderii din Orientul Mijlociu s-au reunit ieri în staţiunea egipteană Sharm El Sheik pentru a-şi arăta sprijinul faţă de preşedintele palestinian Mahmud Abbas, al cărui cabinet de urgenţă beneficiază de suportul Occidentului. După expulzarea Hamas de la guvernare, speranţele pentru reluarea procesului de pace care trenează de circa şapte ani sunt însă mici.

Întâlnirea de la Sharm El Sheik, care îi reuneşte pe liderii palestinian, israelian, iordanian şi egiptean, vizează consolidarea Al Fatah, partidul preşedintelui palestinian Mahmud Abbas, în defavoarea mişcării islamiste Hamas. De la preluarea de către Hamas, pe 14 iunie, a controlului asupra Fâşiei Gaza, Abbas a numit un cabinet de urgenţă, fără Hamas, care a început lupta pentru contracararea mişcării extremiste. Mahmud Abbas şi Ehud Olmert s-au întâlnit ieri înainte de deschiderea oficială a summitului. Preşedintele palestinian a declarat că solicită "ridicarea completă a asediului" israelian în Cisiordania şi reluarea procesului de pace, pentru crearea unui stat palestinian independent. Ehud Olmert a exprimat însă un optimism moderat, afirmând că nu doreşte relansarea dialogului cu palestinienii, înaintea "stabilizării" noului Cabinet Abbas. Liderul israelian a precizat că are solicitări privind securitatea şi lupta împotriva terorismului şi că este gata să coopereze cu noul guvern palestinian.

Olmert a reafirmat că este dispus să discute despre iniţiativa de pace arabă, adoptată la summitul de la Beirut, în 2002, şi reafirmată la cel de la Riad, în acest an, care prevede stabilirea de relaţii diplomatice cu statul evreu, în schimbul retragerii acestuia din teritoriile ocupate în 1967. Regele Abdullah al Iordaniei a spus că summitul este "o ocazie pentru crearea unui calendar pentru reluarea negocierilor" israeliano-palestiniene, iar ministrul de externe egiptean a cerut Israelului să permită pătrunderea ajutoarelor în Gaza. Egipt şi Iordania sunt singurele două ţări care au semnat un acord de pace cu Israelul. "Israelul a văzut care este rezultatul inactivităţii sale. Disperarea va conduce la creşterea extremismului şi a violenţei", a declarat pentru AFP o sursă diplomatică egipteană.

Israelul a aprobat eliberarea a circa 600 milioane USD în ajutoare către Autoritatea Palestiniană, plăţi ce au fost reţinute de la venirea la guvernare a formaţiunii Hamas, în ianuarie 2006. Un oficial israelian a declarat însă că banii vor fi plătiţi numai după ce va fi găsit un mecanism prin care ei să nu ajungă la Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite