Ungaria: Extrema-dreaptă şi-a lansat grupare paramilitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Garda Maghiară" este privită cu precauţie de autorităţile şi politicienii de la Budapesta şi cu ostilitate de organizaţiile evreieşti internaţionale Partidul maghiar de

"Garda Maghiară" este privită cu precauţie de autorităţile şi politicienii de la Budapesta şi cu ostilitate de organizaţiile evreieşti internaţionale

Partidul maghiar de extremă-dreaptă Jobbik şi-a inaugurat sâmbătă o ramură paramilitară, "Garda Maghiară", stârnind temeri privind reapariţia extremismului. Membrii fondatori au depus jurământul la Budapesta, într-o ceremonie la care au participat circa 3.000 de susţinători, în timp ce sute de persoane au organizat, simultan, o demonstraţie de protest.

Primii 56 de membri au depus jurământul sâmbătă, îmbrăcaţi în uniforme de culoare neagră, cu dungi alb-roşii, simboluri ale regimului nazist pe care Ungaria l-a avut în cursul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit cartei organizaţiei paramilitare, membrii ei vor beneficia de antrenament militar "pentru a putea apăra Ungaria pe plan fizic, moral şi intelectual".

Recruţii "vor beneficia de antrenament fizic, mental şi spiritual pentru a menţine ordinea publică, a păstra cultura ungară şi a apăra naţiunea în situaţii extreme", precizează carta.

Sute de persoane, aparţinând organizaţiilor antifasciste şi a celor pentru drepturile evreilor şi romilor, au organizat sâmbătă o contrademonstraţie, cerând autorităţilor să interzică gruparea paramilitară.
"<> s-a format pentru a executa o adevărată tranziţie politică şi pentru a salva poporul ungar", a declarat Gabor Vona, preşedintele Jobbik.

Publicul a scandat lozinci antiguvernamentale şi a condamnat în acelaşi timp prevederile păcii semnate la Versailles în 1920, care a atribuit statelor vecine teritoriile populate de naţionalităţi. Poliţia a estimat că la ceremonii au fost prezenţi circa 3.000 de oameni, deşi organizatorii susţin că au fost peste 6.000. Vona a declarat că vor fi înregistraţi mii de membri până la 23 octombrie, când Ungaria comemorează revolta antisovietică din 1956.

Reacţii prudente ale autorităţilor

Partidul Socialist, aflat la guvernare, l-a îndemnat pe preşedintele ţării, Laszlo Solyom, să îşi anunţe public poziţia faţă de "Garda Maghiară". Drept răspuns, şeful administraţiei prezidenţiale, Ferenc Kumin, a declarat că Solyom "a condamnat toate evenimentele menite să răspândească teroare".

Principalul partid de opoziţie de centru-dreapta, Fidesz, a refuzat să condamne noua organizaţie, dar preşedintele executiv, Gabor Kubatov, a declarat că partidul său va trebui să se detaşeze de "Garda Maghiară" dacă aceasta va deveni o organizaţie antisemită. Maria Wittner, din grupul parlamentar Fidesz, a luat cuvântul la ceremonie, cerând liderilor "Gărzii Maghiare" să respecte legile Ungariei şi drepturile civice. P

remierul Ferenc Gyurcsany s-a declarat îngrijorat de crearea grupării. Organizaţiile evreieşti internaţionale i-au cerut lui Gyurcsany să interzică "Garda Maghiară", a cărei constituire reprezintă, în opinia lor, un eveniment extrem de alarmant. Ungaria găzduieşte cea mai mare comunitate de evrei din Europa Centrală, care are peste 60.000 de membri.

Organizaţie similară "Gărzii de Fier"

Potrivit AFP, "Garda Maghiară" pare să urmeze exemplul "Gărzii de Fier" din România, mişcare antisemită care a acţionat în ţara noastră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. "<> a organizat pogromul împotriva evreilor din Iaşi, în 1941, când zeci dintre aceştia au fost ucişi", notează AFP. Jobbik, cunoscut pentru retorica sa antisemită şi neofascistă, este un partid politic fără reprezentare în parlamentul de la Budapesta, dar este prezent în conducerea mai multor municipalităţi ale ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite