Unde seismice ciudate au traversat planeta noastră şi nimeni nu ştie de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură YouTube
Captură YouTube

La 11 noiembrie, aproape întreaga noastră planetă a fost traversată de nişte unde seismice bizare. Fenomenul a durat peste 20 de minute, iar oamenii de ştiinţă încă nu pot oferi explicaţii asupra cauzelor sale, scrie National Geographic.

Conform sursei citate, undele seismice au început la circa 25 de kilometri de Insula Mayotte, situată în Oceanul Indian între continentul african şi nordul Madagascarului, după care s-au extins până în Chile şi chiar Hawaii, la 17.000 de kilometri depărtare.

Deşi au durat peste 20 de minute şi au fost captate de senzorii seismici ai Noii Zeelande, Chile sau Zambiei, nimeni nu le-a simţit. Şi probabil ar fi rămas neobservate fără vigilenţa unui pasionat de cutremure. Acesta a remarcat, undeva în Kenya, o activitate seismică ciudată pe seismogramele furnizate public, în timp real, de institutul geologic al Statelor Unite şi a semnalat-o pe contul său de Twitter.

„A fost un meteorit? O erupţie a unui vulcan submarin?“, se întreabă National Geographic. 

Oamenii de ştiinţă încă nu au un răspuns clar.

„Nu cred că am mai văzut aşa ceva“, a declarat pentru  National Geographic Göram Ekström, un seismolog la Universitatea Columbia.

Potrivit The French Geological Survey, preluat de Newsweek, largul Insulei Mayotte a devenit epicentrul unei noi activităţi vulcanice, iar magma s-ar putea mişca sub placa tectonică.

O altă explicaţie posibilă poate fi producerea unui cutremur de mică intensitate şi neobişnuit de lung. Un astfel de fenomen, provocat în general de o activitate vulcanică, poate dura de la câteva minute până la zile întregi.

În prezent, cercetătorii îşi concentrează atenţia pe locul originii undelor pentru a afla cauzele lor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite