Unde trăiesc milionarii lumii. Topul ţărilor cu cel mai mare procentaj de bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi criza economică a avut efecte dure asupra milionarilor, redresarea economiei i-a ajutat pe cei mai mulţi dintre ei să rămână pe linia de plutire.

„Yahoo! Finance“ prezintă primele 15 ţări ce găzduiesc gospodării milionare.

Olanda

image

Populaţia: 16, 8 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 2,6%

Recesiunea continuă în Olanda. Veniturile fiscale au scăzut cu aproape nouă procentaje în 2012, iar deficitul bugetar a crescut. Cu toate acestea, milionarii au rămas pe linia de plutire datorită surplusului comercial şi al rolului de transportator european al ţării.

Cel mai bogat cetăţean danez, potrivit Bloomberg Billionaire Index, este moştenitoarea imperiului de bere Heineken, Charlene de Carvalho-Haineken, cu o avere estimată la peste zece miliarde de dolari.

Japonia

image

Populaţia 127,3 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 2,6%

În 2012, Japonia a reprezentat cea de-a patra forţă economică din lume, bazată pe paritatea puterii de cumpărare. Noul guvern al ţării se concentrează pe doctrina „Abenomics“, planul premierul Shinzo Abe fiind acela de a restructura economia şi de a reduce datoria publică, care depăşeşte 200% din produsul intern brut.

În acest context, bursa de la Tokyo a înregistrat cea mai abruptă corecţie, scăzând cu 11% între 22 şi 30 mai, iar numărul gospodăriilor milionare s-a redus de la 1,58 milioane la 1,46, potrivit Boston Consulting Group.

Cel mai bogat japonez este Tadashi Yanai, fondatorul brandului Uniqlo, a cărui avere este de 19 miliarde de dolari.

Canada

image

Populaţia: 34,5 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 2,8%

Canada reprezintă principalul exportator de energie, petrol, gaze naturale, uraniu şi energie electrică al Statelor Unite. Băncile canadiene au fost printre cele mai puţin afectate de criza economică, şi sunt considerate printre cele mai puternice din lume. În 2012, în cadrul ţării existau peste 373,000 de gospodării milionare.

Cel mai bogat cetăţean este David Thomson, preşedintele companiei media „Thomson Reuters“ înfiinţată de bunicul său. Averea sa este estimată la 25, 3 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Belgia

image

Populaţia: 10,4 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 3,2%

Investitorii se arată îngrijoraţi de faptul că Belgia este afectată de criza zonei euro. Datoria publică

depăşeşte 100% din produsul intern brut, iar în mai, FMI a constat că în 2013 în Belgia nu s-a înregistrat nicio creştere economică, fiind indicat ca statul să-şi intensifice exporturile. În 2012, în Belgia existau 149,000 de gospodării milionare.

Cel mai bogat belgian este considerat omul de afaceri Albert Baron Frère.

Oman

image

Populaţia: 3,1 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 3,3%

Gospodăriile milionare din cadrul Sultanatului Oman depăşeau un milion de dolari în 2012. Cu toate acestea, scăderea rezervelor de petrol, ar putea crea probleme acestor milionari, dacă-şi doresc să rămână pe linia de plutire.

Până în prezent, surplusul de petrol a permis creşterea constantă a subvenţiilor sociale şi a locurilor de muncă din sectorul public, însă, potrivit sultanului, această măsură nu este durabilă.

Monarhul Omanului, , Qaboos bin Said al Said, alături de familia regală reprezintă cei mai înstăriţi membrii ai naţiunii.

Israel

image

Populaţia: 7,7 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 3,8%

În Israel existau în 2012, aproximativ 84,000 de gospodării milionare şi o mulţime de afaceri înfloritoare pentru a le menţine pe linia de plutire.

Israelul reprezintă un important exportator de diamante şi produse agricole. Economia este încă puternică, deşi există semne că situaţia s-ar putea schimba, mulţi israelieni arătându-se nemulţumiţi de intenţia guvernului de a mări taxele şi impozitele. Acesta poate fi şi motivul pentru care, Idan Ofer, cel mai bogat israelian a decis să se mute în Marea Britanie.

Emiratele Arabiei Unite

image

Populaţia: 5,47 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 4,0%

Dintre cele şapte emirate situate la Golful Persic, Dubai a fost cel mai puternic afectat de criza financiară. În 2009, s-a aflat în incapacitatea de plată a datoriilor din cauza imploziei de pe piaţa imobiliară. Intervenţia Băncii Centrale a ajutat la supravieţuirea emiratului.

Potrivit Boston Consulting Group, anul trecut, Dubaiul număra 60,000 de gospodării milionare. Printre cei mai bogaţi locuitori, se numără şi familia Ghurair ce deţin afaceri în sectorul bancar, industrial şi comercial.

Taiwan

image

Populaţie: 23,3 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 4%

În 2012, Taiwan găzduia aproximativ 312,000 de gospodării milionare. Insula, a cărei economei se bazează pe exportul de electronice, maşini şi produse petrochimice şi-a revenit rapid din criză, chiar dacă PIB-ul a crescut doar cu 1,3% în 2012.

Cel mai bogat cetăţean este Tsai Wan-Tsai, deţinătorul companiei „Fubon Financial Holding“.

Bahrain

image

Populaţie: 1,28 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 4,9%

După eşecurile din ultimii doi ani, economia din Bahrain începe să se redreseze.

În 2012, în Bahrain existau 11,000 gospodării milionare. Familia regală, în frunte cu regele Hamad bin Isa al Khalifa, se află în topul celor mai înstăriţi cetăţeni.

Statele Unite

image

Populaţie: 316,6 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 4,9%

În 2012, Statele Unite a găzduit cel mai mare număr de gospodării milionare: 5,87 de milioane. În decembrie 2012, Rezerva Federală SUA a anunţat că va sprijini economia prin primirea a 85 de miliarde de dolari pe lună din ipoteci şi titluri de stat cu scopul de a limita ratele dobânzilor pe termen lung şi de stabili ratele dobânzilor pe termen scurt aproape de zero.

Cel mai bogat american este Bill Gates, co-fondatorul Microsof, cu o avere estimată la 72,5 miliarde de dolari.

Singapore

image

Populaţie: 5,46 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor militare: 8,2%

În Singapore, în 2012 existau 98,000 de gospodării milionare, cifră importantă pentru un stat cu o populaţie de doar cinci milioane de locuitori.

Bogăţia statului se datorează mai ales faptului că este unul dintre cele mai mari centre offshore.

Hong Kong

image

Populaţie: 7,2 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 9,4%

Această fostă colonie britanică reprezintă, alături de Singapore, unul dintre centrele pentru finanţe, comerţ, imobiliare şi transport din Asia de Est. Economia din Hong Kong a încetinit cu două procente în 2012, după ce în 2011 a crescut cu 5%. Chiar şi aşa, statul găzduieşte 231,000 de gospodării milionare.

Omul de afaceri Li Ka-Shing reprezintă cel mai bogat cetăţean, cu o avere estimată la 28 de miliarde de dolari.

Kuweit

image

Populaţia: 2,7 milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 11,5%

Kuweitul deţine aproximativ 7% din rezervele de petrol. În 2010, guvernul a anunţat că în următorii cinci ani va cheltui 130 de miliarde de dolari pentru a renunţa de dependenţa de petrol şi pentru a diversifica sectorul privat.

În Kuweit existau în 2012, 63,000 de gospodării milionare. Printre cei mai bogaţi locuitori se numără Alghanim şi familiile al Kharafi.

Elveţia

image

Populaţia: opt milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 11,6%

Criza europeană a afectat şi naţiunea alpină. Creşterea PIB-ului s-a diminuat cu 0,8 procente în 2012. De asemenea, Elveţia se confruntă cu presiuni din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite pentru a-şi reforma legile cu privire la secretul bancar, iar guvernul elveţia are în vedere impunerea de taxe la depozitele bancare deţinute de străini.

Anul trecut, Elveţia găzduia 395,000 de gospodării milionare. Cu o avere estimată la 14, 6 miliarde de dolari, afaceristul Ernesto Barterelli este cel mai bogat elveţian.

Qatar

image

Populaţie: două milioane de locuitori

Procentajul gospodăriilor milionare: 14,3%

Qatar reprezintă statul cu rata cea mai mică de şomaj. Anul acesta, statul deschide un nou aeroport, cu o capacitate anuală de 24 de milioane de pasageri şi, mai mult decât atât, în 2022, Qatar va găzdui Cupa Mondială de fotbal, evenimente care vor ajuta la dezvoltarea proiectelor de infrastructură.

În 2012, în Qatar existau 50.000 de gospodării milionare, potrivit Boston Consulting Group. Conducătorul Hamad bin Khalifa al Thani reprezintă şi cel mai bogat cetăţean al statului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite