UNASUR şi cooperarea sud-americană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii UNASUR. Sursa: Semana.com
Liderii UNASUR. Sursa: Semana.com

UNASUR adică Uniunea Naţiunilor din America de sud este cel mai ambiţios proiect de cooperare regională din America de sud. Uniunea, creată în 2008, dar activă doar începând cu 2011 are 12 state membre: Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay şi Venezuela.

Integrare regională în America latină

Integrarea regională este în America latină un deziderat ce datează de la începutul secolului 19 când Simon Bolivar, unul din liderii independenţei sud-americane, evoca ”marea patrie” şi propunea la Congresul din Panama (1826) uniunea statelor devenite independente.

Concretizarea ideilor bolivariene în secolul 20 s-a făcut sub forma unor proiecte de cooperare regională. Integrarea regională sud-americană a înregistrat două valuri, unul în anii 1960 şi un al doilea odată cu tranziţiile la democraţie din anii 1980. Principalele organizaţii economice de pe continentul sud-american sunt Piaţa Comună a Sudului (MERCOSUR) care reuneşte Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay şi Venezuela şi Comunitatea Ţărilor Andine (CAN) care include Bolivia, Columbia, Ecuador şi Peru. De fapt, UNASUR reuneşte aceste două organizaţii de integrare economică regională (cărora li se adaugă Chile, Guyana şi Suriname) şi vrea sa aproundeze integrarea politică.

UNASUR

Uniunea Naţiunilor Sud Americane (UNASUR) deşi de dată foarte recentă, are o istorie mai lungă. În 1993 era fondată Zona de Liber Schimb Sud American (SAFTA) urmând o iniţiativă braziliană şi în 2004 organizaţia era redenumită Comunitatea Naţiunilor Sud Americane (CASA). Odată cu alegerea lui Hugo Chavez în Venezuela (1998) leadership-ul brazilian în ceea ce priveşte amenajarea instituţională a relaţiilor dintre statele sud americane a fost contrabalansat de dorinţa lui Chavez de a sublinia caracterul ideologic alternativ în raport cu proiectele de integrare regională pe baze pur economice promovate de SUA, precum NAFTA (Acordul de Liber Schimb Nord American).

Tratatul care instituie UNASUR a fost semnat în 2008 (intrând în vigoare în 2011) şi o defineşte ca o organizaţie interguvernamentală eminamente politică, un mecanism de management al crizelor regionale care susţine integrarea economică, socială, politică şi culturală. Organizaţia s-a pus destul de greu în mişcare şi are încă dificultăţi în anumite domenii, în timp ce în altele se văd deja efectele sale pozitive.

Sediul său a fost inaugurat de abia în 2014 şi se află în apropierea capitalei ecuadoriene, Quito. Parlamentul UNASUR îşi are sediul în Cochabamba, în Bolivia. Banca Sudului care ar fi trebuit să aibă sediul la Caracas conform tratatului din 2008 se pregăteşte de inaugurare luna aceasta, dar la Buenos Aires. Secretarul General al UNASUR este ales pentru un mandat de 2 ani şi în prezent funcţia este deţinută de Ernesto Samper, fost preşedinte al Columbiei care a fost acuzat la mijlocul anilor 1990 că ar fi luat mită în valoare de 6 miloane de dolari din partea cartelului din Cali!

Asemănată cu Uniunea Europeană prin prisma mijloacelor comune şi a scopului integraţionist avansat, UNASUR îşi doreşte semnarea unui tratat de liber schimb cu UE. De asemenea, inspirându-se din modelul european, UNASUR doreşte instituirea unei monede unice, sucre şi consolidarea unei cetăţenii comune, sud-americane. Cooperarea ţărilor membre priveşte şi domeniul cultural aşa cum arată recentul anunţ de a organiza o Bienală de artă UNASUR în 2017 pentru a sublinia caracterul regional, sud-american al creaţiei artistice. În acelaşi timp, UNASUR inovează în raport cu UE căci acordă un rol mai important cooperării militare şi are un Consiliu de Apărare sud-american.

Voce unică în faţa ameninţărilor interne aşa cum s-a costatat în Bolivia în 2008, în Ecuador în 2010, sau în Veenezuela în 2014, UNASUR a reacţionat în bloc şi împotriva agresiunilor externe. Cel mai recent caz de acest tip este cel al sancţiunilor aprobate de SUA împotriva guvernului Maduro din Venezuela după ce l-a considerat o ameninţate la securitatea SUA în martie 2015.

Vă aştept şi marţea viitoare cu un alt articol despre America latină!

Între timp, puteţi urmări alte ştiri latino-americane pe pagina mea de Facebook, Observator America latină.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite