Una spune, alta face. În pofida ordinului de retragere parţială şi a discursului pentru pace, Putin îşi întăreşte prezenţa militară şi arsenalul în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO Getty Images
Preşedintele rus Vladimir Putin FOTO Getty Images

După mai bine de un an de la începerea intervenţiei sale militare, Rusia continuă să-şi întărească prezenţa militară şi arsenalul în Siria pentru a efectua raiduri aeriene în special la Alep, în pofida discursului în favoarea păcii al actualului lider de la Kremlin Vladimir Putin şi criticilor Occidentului.

„Plec de la premisa că avem o aspiraţie comună de a stabili pacea în Siria, un obiectiv comun - lupta împotriva terorismului internaţional. Nu încape îndoială că toţi din lume conştientizează acest lucru, inclusiv partenerii noştri americani, care se află în faţa unei sarcini destul de dificile, cea de a delimita opoziţia de terorişti. Însă, aş dori ca noi să fim sinceri unii cu alţii, pentru că doar în acest fel vom putea avansa spre realizarea obiectivelor comune“, a declarat recent preşedintele rus Vladimir Putin.

Tot el anunţase în martie retragerea unei părţi a contingentului său din Siria.

În realitate, armele şi navele de război continuă să sosească, într-un moment în care reglementarea politică a conflictului este într-un impas, iar dezangajarea americană lasă câmp liber Rusiei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Întăriri fără precedent

În prezent, pe teritoriul sirian sunt desfăşuraţi circa 4.300 de militari ruşi. Piloţi de vânătoare, artilerişti, comandouri ale marinei, dar şi simpli bucătari sunt amplasaţi în marea lor majoritate la baza aeriană de la Hmeimim, în apropiere de Latakia, fieful lui Bashar al-Assad, în nord-vestul Siriei.

„Consilieri“ militari ruşi ajută, de asemenea, pe teren armata siriană să manevreze piesele de artilerie în mai multe localităţi.

De la declanşarea intervenţiei, în 30 septembrie 2015, în Siria au decedat peste 20 de militari ruşi. Dar presa rusă independentă a informat despre prezenţa unor mercenari ruşi şi despre pierderile din rândurile lor, în special în cursul recuceririi oraşului antic Palmira de către forţele siriene susţinute de aviaţia rusă.

Foarte recent, Ministerul Apărării a elaborat o schiţă de proiect de lege care să permită pentru prima oară încheierea contractelor „pe termen scurt“ pentru militarii angajaţi în operaţiuni „împotriva teroriştilor în afara Rusiei“. De fapt, aceste contracte - de la şase luni la un an - vor facilita trimiterea în Siria a soldaţilor din forţele speciale rezervişti, reactivaţi pentru o perioadă scurtă.

Aviaţia rusă este principala armă a intervenţiei ruse. Obiect de mândrie pentru ruşi, care şi-au celebrat piloţii „eroi“ ai campaniei în Siria, ea este simbolul distrugerii şi groazei pentru civilii sirieni afectaţi, potrivit occidentalilor şi opoziţiei siriene, de bombele lansate de avioanele ruseşti şi siriene, în special la Alep.

Circa 50 de avioane fuseseră desfăşurate la baza din Hmeimim înainte de se anunţa în martie retragerea unei părţi a contingentului rus. Săptămâna trecută, cotidianul „Izvestia“ relatase sosirea unui grup de Su-25, avioane de atac utilizate pentru a sprijini o ofensivă terestră.

În 12 luni, la baza de la Hmeimin au sosit bombardiere şi avioane de atac la sol Su-24, Su-25, Su-30 şi avioane de vânătoare de generaţia a patra Su-35, ultimul tip creat în uzinele ruseşti. Armata rusă a recurs, de asemenea, la zeci de elicoptere de luptă, în principal Mi-24 de atac şi Mi-8.

Ea mai poate recurge şi la bombardiere Tu-22 care decolează din Rusia pentru lovituri în Siria. Iar ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi-a exprimat joi satisfacţia că bombardiere Tu-160 au lansat din teritoriul rus rachete de croazieră X-101 cu rază de acţiune de 4.500 km.

Pentru a asigura apărarea bazei sale de la Hmeimim, Rusia a desfăşurat în noiembrie 2015 baterii de apărare antiaeriană ultramoderne S-400. Aceste sisteme permit în special să riposteze unui atac aerian. Armata a desfăşurat şi mijloace mobile de apărare antiaeriană (Pantsir şi Tor M1).

Iar atunci când relaţiile cu Washingtonul s-au tensionat după decizia administraţiei americane de a întrerupe negocierile pentru instaurarea unei încetări a focului în Siria, Kremlinul a ordonat desfăşurarea bateriilor de apărare antiaeriană S-300 pentru a completa protecţia dispozitivului său de la Tartus, unde dispune de instalaţii portuare.

Cu sistemele sale S-300 şi S-400, Rusia asigură astfel o apărare completă celor două baze ale sale în Siria. Această măsură, coerentă din punct de vedere militar, suscită totuşi nelinişte la Washington. Rebelii şi jihadiştii nedispunând de avioane, sistemele S-300 şi S-400 sunt poziţionate de fapt pentru a riposta prezenţei în aer a avioanelor coaliţiei conduse de SUA şi navelor de război occidentale din Marea Mediterană.

Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov, a avertizat joi, de altfel, „strategii americani“: raza de acţiune a rachetelor S-300 şi S-400 le permite să atingă „orice aeronavă neidentificată“.

Trei corvete dotate cu rachete de croazieră se vor alătura flotilei ruse în zonă. Una dintre ele, Miraj, este echipată cu rachete antinavale. Iar în săptămânile următoare, unicul portavion al Marinei ruse, Amiral Kuzneţov, va fi de asemenea la faţa locului cu forţa sa de lovire constituită din zeci de avioane ambarcate.

De altfel, submarine au fost utilizate în timpul acestor 12 luni pentru a ataca „ţinte teroriste“ în Siria, dar Ministerul Apărării nu a mai comunicat nimic recent despre eventuala lor prezenţă în zonă.

Noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza Siriei

Pe fondul acestei mobilizări militare şi agravării situaţiei de la Alep, unde trupele loiale liderului regimului de la Damasc Bashar al-Assad atacă partea de est a oraşului controlată de rebeli, preşedintele american Barack Obama ar putea impune noi sancţiuni împotriva Rusiei.

„La acest stadiu, nu pot fi excluse eforturi multilaterale în afara ONU în vederea impunerii de sancţiuni Siriei, Rusiei sau altora“, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama.

Sancţiunile ar putea viza societăţi ruseşti producătoare de materiale chimice şi furnizori pentru aeronautică, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite