Un voluntar brazilian din studiul clinic al vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZenca a murit după ce s-a infectat cu virusul. Testele merg mai departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto shutterstock
foto shutterstock

Un voluntar din studiul clinic al vaccinului experimental anti-COVID-19 efectuat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford în Brazilia a murit din cauza complicaţiilor infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2. Acesta făcea parte din grupul placebo potrivit presei braziliene şi Bloomberg care citează surse apropiate studiului clinic.

Doctorul João Pedro R. Feitosa din Rio de Janeiro ( 28 de ani) a murit pe 15 octombrie de COVID-19 după ce se oferise voluntar pentru studiul clinic al AstraZeneca şi Universitatea Oxford a confirmat site-ul brazilian G1 Rio.

Potrivit publicaţiei Globo şi Bloomberg, doctorul făcea parte din grupul de control şi a primit o doză placebo, şi nu vaccinul experimental.

Feitosa a tratat pacienţi COVID-19 în unităţile de primire urgenţe şi secţiile de terapie intensivă la două spitale din Rio de Janeiro. Familia sa susţine că nu avea probleme de sănătate.

Autoritatea sanitară din Brazilia Anivisa a fost informată pe 19 octombrie şi a permis continuarea testelor.

Universitatea Oxford a anunţat că studiile clinice din Brazilia vor merge mai departe după ce o revizuire din partea unor experţi independenţi a arătat că nu există riscuri de siguranţă.

„După o evaluare minuţioasă a acestui caz din Brazilia, am constatat că nu sunt motive de îngrijorare privind siguranţa. În acelaşi timp, o revizuire independentă suplimentară unei verificări din partea autorităţii de reglementare braziliene a recomandat continuarea studiului”,  a transmis purtătorul de cuvânt al Universităţii.

Universitatea Federală din Sao Paolo, coordonatoarea fazei a treia a studiilor clinice cu privire la candidatul britanic la vaccin, a anunţat că o comisie de verificare independentă a recomandat ca testele să meargă mai departe.

„Totul se desfăşoară conform aşteptărilor, nu s-au înregistrat cazuri de complicaţii serioase legate de administrarea vaccinului la voluntarii studiului”, a declarat această universitate.

În urma ştirilor despre moartea voluntarului, acţiunile AstraZeneca au căzut cu 1.7%.

„Nu putem comenta cu privire la cazuri individuale într-un studiu clinic în desfăşurare al vaccinului Oxford, întrucât respectăm principii de strictă confidenţialitate medicală şi de conducere a testelor clinice, dar putem confirma au fost urmate toate procedurile de verificare”, se arată în comunicatul companiei farmaceutice. 

Guvernul federal al Braziliei a optat pentru achiziţionarea vaccinului din Marea Britanie, urmând să îl producă la centrul de cercetare biomedicală FioCruz din Rio de Janeiro, în timp ce un vaccin concurent de la Sinovac Biotech Ltd din China se află în studii clinice coordonate de centrul de cercetare al Sao Paulo.

    

Circa 8.000 de voluntari din Brazilia au fost vaccinaţi până acum cu doze experimentale ale vaccinului britanic - aceştia provenind din sectorul medical- şi alţi peste 20.000 în alte părţi ale lumii.

In luna iunie, guvernul brazilian a anunţat încheierea unui acord cu Universitatea Oxford şi Astrazeneca pentru achiziţionarea a 100 de milioane de doze ale vaccinului său anti-COVID-19.

Brazilia a înregistrat peste 154.000 de decese din cauza COVID-19, cele mai multe din lume după SUA. Totodată, are peste 5.2 de milioane de cazuri confirmate de infectate cu noul coronavirus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite