Un tribunal din Bagdad a ordonat arestarea organizatorilor referendumului pentru independenţa Kurdistanului Irakian

Un tribunal din Bagdad a ordonat arestarea organizatorilor referendumului pentru independenţa Kurdistanului Irakian

FOTO AsiaNews

Un tribunal din Bagad a ordonat miercuri arestarea preşedintelui comisiei care a organizat referendumul pentru independenţa Kurdistanului Irakian, a anunţat pentru AFP Abdel Sattar al-Bireqdar, purtătorul de cuvânt al Consiliului Suprem al Magistraturii din Irak.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia vine în urma unei sesizări a Consiliului pentru Securitate Naţională, a precizat oficialul irakian.

Hendren Saleh, preşedintele comisiei, şi colaboratorii săi Yari Hadji Omar şi Wahida Yofo Hermez „au organizat referendumul încălcând decizia Curţii Supreme“ a Irakului, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă judecătorească centrală, a decis la 18 septembrie suspendarea referendumului de independenţă din Kurdistanul Irakian, considerând că este contrar Constituţiei.

Convocat de liderul kurd Massoud Barzani, referendumul asupra independenţei a avut loc la 25 septembrie în provinciile Erbil, Souleimaniyeh şi Dohuk, care alcătuiesc Kurdistanul Irakian, precum şi în zone disputate de kurzi şi Guvernul central de la Bagdad.

Votul pentru independenţă a câştigat, fiind exprimat de 92,73% dintre alegători. Prezenţa la plebiscit s-a ridicat la 72,16%.

Irakul, Iranul, Turcia şi Siria se opun referendumului kurzilor şi avertizează asupra riscului izbucnirii unui nou conflict „etnic şi confesional“ în Orientul Mijlociu.

citeste totul despre: