UPDATE Un român şi un britanic, ucişi într-un atac asupra unui petrolier israelian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrolierul Mercer Street FOTO marinetraffic.com
Petrolierul Mercer Street FOTO marinetraffic.com

Doi membri ai echipajului petrolierului M/T Mercer Street, operat de compania israeliană Zodiac Maritime - şi anume un român şi un britanic -, au fost ucişi într-un atac asupra navei, în noaptea de joi spre vineri, în largul Omanului, anunţă compania, fără să ofere detalii despre atac, relatează Times of Israel.

„Cu o tristeţe profundă, înţelegem că incidentul de la bordul M/T Mercer Street de la 29 iulie a antrenat moartea a doi membri ai echipajului”, anunţă vineri, într-un comunicat Zodiac Maritime.

Compania nu oferă niciun detaliu despre natura atacului, scrie Times of Israel.

Zodiac Maritime este o companie cu sediul la Londra a magnatului israelian Eyal Ofer. 

Compania precizează că operează petrolierul Mercer Street, care navighează sub pavilionul Liberiei, însă proprietarul navei este japonez.

Ea mai precizează în comunicat că nu este la curent cu alţi răniţi în afara celor doi membri ai echipajului morţi.

„Principala noastră îngrijorare rămâne siguranţa şi bunăstarea tuturor persoanelor de la bord şi a celor afectaţi de situaţie. Detalii cu privire la incident urmează să fie stabilite, iar o anchetă este în curs”, anunţă compania.

Operaţiunile Comerciale Maritime ale armatei britanice (UKMTO) au anunţat anterior într-un scurt comunicat că o anchetă cu privire la atac se află în curs, despre care precizează că a avut loc joi noaptea la nord-est de Insula Masirah a Omanului, la aproximativ 300 de kilometri de sud-est de Muscat.

„Cooperăm în continuare cu UKMTO şi cu alte autorităţi relevante”, anunţă Zodiac Maritime.

Autorităţile israeliene nu au recunoscut imediat incidentul, care are loc pe fondul unor tensiuni între Israel şi Iran, în contextul în care negocieri între Teheran şi marile puteri cu privire la o relansare a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian se află într-un punct mort.

Altă navă israeliană a fost atacată recent,dar şi nave israeliene, în toiul unui război-fantomă între Israel şi Iran, care se acuză reciproc de aceste atacuri.

UKMTO exclude în comunicatul său ipoteza unui act de piraterie.

Grupul militar britanic a anunţat joi că anchetează alt incident ”inexplicabil” în aceeaşi zonă, însă fără să facă alte precizări.

Omanul nu a recunoscut imediat vreun atac, iar oficiali nu au răspuns presei.

Flota a V-a americană, care patrulează în zonă, nu a comentat nici ea.

Israelul şi Iranul s-au acuzat reciproc, în ultimele luni, de atacarea unor nave comerciale cu explozivi, soldate cu pagube.

Navele vizate în aceste atacuri au fost avariate uşor şi nu s-a înregistrat vreo victimă.

O explozie a avut loc la 26 februarie la bordul cargoului israelian sub pavilion panamez MV Helios Ray, la Golful Oman.

Premierul israelian de atunci, Benjamin Netanyahu, a acuzat Iranul de atacarea acestei nave.

Iranul a respins aceste acuzaţii, în pofida faptului că, potrivit unor experţi, acesta prezenta caracteristici ale unor atacuri atribuite Republicii islamice.

Altă navă israeliană a fost vizată de tiruri, tot la Golful Oman, în martie, un atac atribuit tot Iranului.

Cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ) dezvăluia în martie că Israelul a atacat cel puţin 12 nave aflate în drum către Siria, dintre care cele mai multe transportau petrol iranian, mine şi alte tipuri de armament.

Presa iraniană nu a scris imediat, vineri, despre atacul vizând M/T Mercer Street.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite