UPDATE Un puternic grup naval al SUA, în frunte cu un portavion, se îndreaptă spre Siria. Trump: „Pregăteşte-te, Rusia“, rachetele „vor veni“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USS Harry S. Truman portavion

Un puternic grup naval american, condus de portavionul USS Harry S. Truman, a pornit miercuri de la baza navală Nortfolk, statul american Virginia, spre Marea Mediterană, pentru a fi în apropierea coastelor siriene în aşteptarea ordinului preşedintelui Donald Trump de a lovi ţinte din Siria,  informează revista americană „ Stars and Stripes“. Liderul de la Casa Albă a scris miercuri pe Twitter: „Pregăteşte-te, Rusia! Rachetele vor veni“.

Liderul de la Casa Albă a răspuns miercuri Moscovei pe Twitter, după mesajul unui oficial rus că orice rachetă ar fi lansată către Siria va fi doborâtă: „Rusia a promis că va doborî una câte una toate rachetele trase către Siria. 

Pregăteşte-te Rusia, pentru că ele vor veni, frumoase, noi şi inteligente (smart). Nu ar fi trebuit să fii prietenă cu un animal care ucide cu gaze , care-şi ucide propriul popor şi îi face plăcere“, a scris Trump.

Postarea lui Trump pe Twitter a apărut înainte de 7 dimineaţă, ora Washingtonului, şi a venit după un nou apel al Kremlinului ca Statele Unite să se abţină de la ataca guvernul lui Assad sau pe forţele siriene.

Într-o a doua postare pe Twitter, 40 de minute mai târziu, Trump a spus că relaţia Statelor Unite cu Rusia este „mai rea decât a fost vreodată, şi asta include Războiul Rece.”

„Nu nevoie de aşa ceva”, a adăugat Trump. „Rusia are nevoie de ajutorul nostru în economie, ceva ce e foarte uşor de făcut, şi trebuie ca toate ţările să conlucreze. Să oprim cursa înarmărilor?”

Reacţia Rusiei a venit promt: „Rachetele inteligente ar trebui să zboare în direcţia teroriştilor şi nu în direcţia guvernului legitim, care luptă de mai mulţi ani împotriva terorismului internaţional pe teritoriul său”, a scris pe Facebook purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Potrivit publicaţiei, portavionul USS Harry S. Truman este însoţit de crucişătorul USS Normandy, distrugătoarele USS Arleigh Burke, USS Bulkeley, USS Forrest Sherman şi USS Farragut, iar pe aceste nave s-ar afla 6.500 de puşcaşi marini. Distrugătoarele USS Jason Dunham şi USS Sullivans se vor alătura grupului  mai târziu, potrivit unui comunicat la US Navy.

Informaţia privind plecarea grupului naval vine după ce preşedintele Trump a promis să ia măsuri de răspuns la presupusul atac chimic din oraşul sirian Duma.

Conform comunicatului de presă al US Navy, misiunea navelor de război va include „operaţiuni de securitate maritimă şi eforturi de cooperare cu aliaţii şi partenerii“. Navele „vor întări prezenţa navală a Statelor Unite în Europa şi Orientul Mijlociu“.

„Distrugătorul american USS Donald Cook având la bord lansatoare de rachete „Tomahawk" se află deja în partea de Est a Mării Mediterane şi ar putea să aplice lovituri asupra Siriei, dacă va primi ordin de la preşedintele american Donald Trump. 

Nava americană se află la 100 de kilometri de portul sirian Tartus care adăposteşte baza logistică a marine ruse, relatează CNN Turk. 

Potrivit ziarului turc Hurriyet, câteva avioane militare ruseşti au zburat deasupra crucişătorului american, însă Pentagonul a negat această informaţie. Al doilea, distrugător USS Porter ar putea ajunge acolo în câteva zile", anunţă publicaţia „Wall Street Journal“, făcând referire la o sursă din Pentagon.

   

Care sunt opţiunile lui Trump şi pe cine contează 

Preşedintele Trump şi-a anulat o preconizată vizită în America Latină, motivul invocat fiind situaţia din Siria. 

  Consiliul de Securitate Naţională al SUA urmează să se întâlnească joi, în timp ce premierul britanic, Theresa May, a convocat o reuniune a cabinetului.

Dupa atacul cu arme chemice din Siria, Trump a spus că Bashar al-Asad va plăti un preţ greu. Dar el ştie că atacuri aeriene împotriva Damascului ar putea ucide militari ruşi şi crea o situaţie internaţională dificilă.

Consilierii săi se ghidează după ce s-a întâmplat cu un an în urma când Donald Trump a ordonat o ripostă militară dupa un atac similar, cu arme chimice, care a făcut victime civile în Siria. Experţi spun că ordonând acel atac, preşedintele Trump s-a văzut în situaţia lui Barack Obama, care însă a ameninţat doar cu represalii militare, dar nu a facut-o.

Trump creând precendentul anul trecut, a creat şi aşteptări. Şi are acum o echipă de securitate naţională cu multe feţe noi. El s-a consultat cu consilierii săi, dar şi cu preşedintele Franţei, Emmnuel Macron, şi premierul britanic, Theresa May.

Se pare că ministrul apărării, James Mattis se împotriveşte unor măsuri simbolice şi întreabă ce doresc Statele Unite în Siria şi dacă au mijloace să îndeplinească acele obiective. Este posibil ca Mattis să aibă în vedere şi că există riscul unui angajament militar în Peninsula Corea şi de aceea evită dispersarea forţelor americane. Dar sunt şi apropiaţi ai preşedintelui care-l sfătuiesc să acţionize cu mai multă forţă decât data trecută.

Şi tot în partea de est a Mării Mediterane se află şi o fregată franceză multirol. Aquitaine, echipată cu 16 rachete de crozieră navale (MdCN) şi 16 rachete sol-aer de tip Aster 15, navighează în largul Libanului împreună cu mai multe nave americane în cadrul dispozitivului Chammal - partea franceză a operaţiunii militare aliate contra Statului Islamic (SI) în Siria şi Irak. Un avion de vânătoare aparţinând forţelor aeriene ruse ar fi survolat fregata la joasă altitudine.

Submarinele britanice au primit ordin să se apropie de Siria la o distanţă care să permită lansarea de rachete, iar atacul ar putea începe joi noaptea, potrivit The Telegraph. Conform surselor BBC, Theresa May se va alătura acţiunilor militare din Siria fără a cere aprobarea Parlamentului mai întâi.

Avioanele de luptă britanice ale Royal Air Force (RAF) care operează de la baza aeriană a RAF din Akrotiri (sudul Ciprului) sunt pregătite să intre în acţiune dacă vor primi ordin să lovească în Siria, au declarat surse informate pentru ziarul The Times.

"Avioanele noastre se află pe pista de la Akrotiri", a declarat o sursă guvernamentală. "Suntem pregătiţi", a adăugat aceasta.

Potrivit ziarului, distrugătoarele britanice Type 45 şi HMS Duncan se pot alătura, de asemenea, la operaţiune, dacă este necesar.
 

Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie reflectează la un răspuns militar coordonat la un presupus atac chimic, sâmbătă, în Ghouta de Est, la est de Damasc, imputat regimului sirian.

Preşedintele Macron a declarat că Franţa va anunţa "în următoarele zile" răspunsul său la presupusul atac chimic în Siria şi, dacă va decide lovituri, acestea vor viza "capacităţile chimice" ale regimului şi în niciun caz "aliaţii" acestuia rus şi iranian.

"În acest cadru, vom continua schimburile de informaţii strategice şi tehnice cu partenerii noştri, în special britanicii şi americanii, şi vom anunţa în următoarele zile decizia noastră", a spus Macron.

Într-o conferinţă de presă comună cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed ben Salman, Macron a asigurat marţi că Franţa "nu doreşte nicio escaladare" a situaţiei.

La rândul său, prinţul moştenitor saudit, aflat în vizită oficială la Paris, a afirmat că ţara sa s-ar putea implica în eventuale lovituri concertate contra regimului de la Damasc.

"Dacă alianţa cu partenerii noştri o cere, vom răspunde prezent", a răspuns Mohamed ben Salman, întrebat fiind asupra posibilităţii ca ţara sa să se alăture unor eventuale lovituri în Siria, transmite AFP.

Avertismentele repetate ale lui Macron, conform cărora Franţa este pregătită să lovească în cazul în care arme chimice  vor fi din nou folosite în Siria, vor fi testate în zilele următoare, după atacul din suburbia rebelă Duma.

Nu este clar în acest moment  dacă Franţa se poate baza pe faptul că Statele Unite se angajează să pună în aplicare toate liniile roşii împotriva regimului Assad. Dar chiar şi dacă Statele Unite se abţin, preşedintele Macron ar trebui să se pregătească, pentru a lovi. În joc se află nu numai credibilitatea sa personală, ci şi interesele naţionale franceze, scrie Foreign Policy.

Macron a stabilit, de fapt, două linii roşii: utilizarea armelor chimice împotriva populaţiei siriene şi accesul umanitar la civilii sirieni. Dupa ce a primit luna trecuta o delegaţie a majorităţii fortelor kurde siriene, el şi-a reafirmat recent ambitiile, anunţând desfăşurarea trupelor franceze în Siria de Nord-Est, pentru a sprijini stabilizarea dupa căderea statului islamic, mai ales in zonele kurde ameninţate de Turcia.

Anunţul se înscrie în dublul obiectiv: de a împiedica revenirea organizaţiilor teroriste şi de a asigura protecţia kurzilor, ambele sprijinite de opinia publică franceză.

Mai mult, aceste ambiţii sunt, de asemenea, în concordanţă cu interesele franceze, definite strict.

Theresa May s-a alăturat, marţi, preşedintelui american Donald Trump şi liderului francez Emmanuel Macron, avertizând că vor răspunde atacului cu gaz din Siria pentru a susţine interzicerea globală a utilizării armelor chimice, potrivit The Guardian.

Rusia va doborî rachetele americane lansate în direcţia Siriei 

Ambasadorul Moscovei în Liban, Aleksander Zasypkin, a declarat la postul de televiziune Al-Manar , că Rusia îşi rezervă dreptul de a doborî toate rachetele şi distruge lansatoarele de rachete în cazul agresiunii SUA împotriva Siriei.

„Rusia va respecta declaraţia preşedintelui legată de orice agresiune a SUA împotriva Siriei, prin doborârea rachetelor americane şi prin aplicarea loviturilor asupra surselor de atac“, a declarat ambasadorul.

Anterior, preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat Rusia şi Iranul de susţinere a liderului sirian Bashar Assad în contextul apariţiei unor informaţii despre un atac chimic în oraşul Duma, în urma căruia ar fi decedat 40 de persoane. Rusia a negat zvonurile despre utilizarea unei bombe cu clor de către militarii sirieni.

Cu ce ar putea ataca americanii şi răspunde ruşii

În cazul unor lovituri asupra Siriei, Statele Unite ar putea folosi rachete de croazieră, avioane invizibile şi bombardiere strategice, în timp ce Rusia ar putea răspunde cu rachetele sale de croazieră, potrivit The Interest National.

Publicaţia estimează că Statele Unite vor lovi Siria cu rachetele de croazieră Tomahawk şi AGM-86 care ar putea să învingă sistemele ruse S-300V4 şi S-400 din Siria. În plus, Pentagonul are bombardiere invizibile B-2 Spirit şi avioane de vânătoare invizibile pe radar F-22 Raptors pe care sistemele ruseşti de apărare antiaeriană le pot detecta. Potrivit presei, Rusia ar putea recurge şi la rachete de croazieră X-101 amplasate pe bombardiere strategice Tu-95 şi Tu-160, precum şi rachete navale de croazieră, Kalibr.

   Washingtonul poate lovi concomitent mai multe locaţii din Siria, dar le va evita pe cele în care se află militari ruşi, a opinat Viktor Murahovski, membru al consiliului de expertiză al colegiului Complexului Militar-Industrial al Federaţiei Ruse.

Expertul rus a subliniat că SUA nu au prea multe variante în alegerea armei pe care s-o aplice: fie cu Tomahawk-uri de pe nave maritime, fie cu rachete  JASSM-ER din aer. 

În ambele cazuri raza de acţiune este mult prea suficientă, astfel se pune întrebarea ce ţinte vor fi alese, militare sau administrative.

Mai curând, acestea vor fi ”baze aeriene şi puncte de dislocare permanentă a armatei siriene”, un raid asupra Ministerului Apărării este puţin probabil, ”deoarece americanii ştiu că acolo se afla consilieri ruşi”, a spus expertul, citat de RIA Novosti.

În ceea ce priveşte forma ripostei, pentru francezi ea poate fi lansată de la bordul avioanelor de vânătoare Rafale. Dotate cu rachete de croazieră Scalp cu o rază de acţiune de peste 250 de km, soluţia permite francezilor să atace fără să survoleze spaţiul aerian sirian protejat de apărarea anti-aeriană rusă. O altă posibilitate pentru francezi este să tragă rachete de croazieră navale de la bordul fregatelor aflate în apele internaţionale ale Mediteranei.

Indiferent de opţiunea aleasă, experţii sunt unanimi în a spune că eventuala ripostă franco-americană nu va fi doar una simbolică, limitată la o bază militară sau două. Se vor ţinti probabil mai multe baze dar şi centre de comandament. Pentru a evita însă riscul unei escalade cu Moscova, fără îndoială că francezii şi americanii vor evita să lovească locaţiile în care se află militari ruşi sau iranieni.

Observatorul sirian al drepturilor omului precizează că armata siriană şi-a plasat forţele în stare de alertă pentru următoarele trei zile în aeroporturi şi baze militare. Trupele se pregătesc pentru orice desfăşurare rapidă, în particular la Damasc, mai precizează directorul Observatorului. Această măsură este adoptată în general în faţa unor ameninţări externe iminente.

Turcia cere Rusiei şi SUA să înceteze „cearta“

Turcia, actor-cheie în dosarul sirian, le-a cerut miercuri Rusiei şi SUA să înceteze „cearta“ lor cu privire la posibilele lovituri împotriva regimului sirian în urma presupusului atac chimic asupra oraşului insurgent Douma, în apropiere de Damasc, informează AFP.

"Unul spune <<Eu am rachete mai bune>>, altul spune <<Ba nu, eu am rachete mai bune. Hai, dacă ai curaj, lansează-le!>>. E o ceartă de stradă, ei se ceartă ca nişte şefi de bandă. Şi cine plăteşte preţul? (...) Civilii", a declarat premierul turc Binali Yildirim, în timpul unui discurs susţinut la Istanbul.

„În aceste zile, membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au o responsabilitate şi mai mare. Însă, ei ce fac? Se ameninţă prin intermediul postărilor pe Twitter", a spus Yildirim. "Nu este momentul pentru rivalitate, este momentul să ne gândim la rănile regiunii (...). Este momentul să lăsăm deoparte cearta despre cine e mai puternic", a adăugat premierul turc.

În această dispută, Turcia este prinsă între aliatul său american, cu care relaţiile s-au degradat în ultimii doi ani, şi partenerul său rus, cu care legăturile sunt tot mai călduroase, în pofida unei rivalităţi de mai multe secole.

 Turcia susţine opoziţia siriană care încearcă să răstoarne din 2011 regimul lui Bashar al-Assad. Însă de peste un an Ankara pare mai preocupată de activităţile miliţiilor kurde în nordul Siriei şi cooperează strâns cu Rusia şi Iranul, susţinătorii regimului sirian.

Avertismentul Eurocontrol

Eurocontrol, organizaţia europeană pentru securitate în navigaţia aeriană, a emis marţi o "alertă rapidă" destinată companiilor, pentru estul Mediteranei, din cauza unor posibile atacuri cu rachetă asupra Siriei în următoarele 72 de ore.

Eurocontrol a precizat că rachete aer-sol şi/sau de croazieră ar putea fi folosite în acest interval şi că există posibilitatea întreruperii intermitente a echipamentului de radionavigaţie, iar companiile aeriene trebuie să ţină cont de această alertă la planificarea operaţiunilor de zbor în respectiva zonă a Mediteranei.

"Ca urmare a posibilei lansări de lovituri aeriene în Siria cu rachete aer-sol şi/sau de croazieră în următoarele 72 de ore şi a posibilităţii întreruperii intermitente a echipamentului de radionavigaţie, trebuie ţinut cont la planificarea operaţiunilor de zbor în estul Mediteranei/zona FIR Nicosia ", relevă Eurocontrol, pe site-ul său, cu referire la spaţiul aerian indicat.

Autorităţile de aviaţie din mai multe ţări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania, au emis anterior avertizări pentru ca aeronavele să nu pătrundă în spaţiul aerian sirian, însă declaraţia Eurocontrol a inclus o zonă mai largă, în afara spaţiului aerian controlat de Damasc – transmite Reuters.

Citeşte şi:

SUA se pregătesc să lovească în Siria? Două distrugătoare americane se apropie de coastele siriene. Avertismentul Eurocontrol pentru companiile aeriene

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite