Un plan israelian de bombardare a unor instalaţii nucleare iraniene a fost blocat de trei ori în ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ehud Barak, fostul ministru israelian al Apărării
Ehud Barak, fostul ministru israelian al Apărării

Un plan al Israelului de a bombarda instalaţii nucleare iraniene a fost blocat în trei rânduri în ultimii ani, relatează postul israelian Channel 2 TV, citat de postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică de sâmbătă.

Într-o înregistrare audio a fostului ministru israelian al Apărării Ehud Barak, obţinută de postul israelian, acesta afirmă că a întocmit planurile de atac asupra Iranului şi că acestea au fost aprobate de către premierul Benjamin Netanyahu.

Barak spune de asemenea că şeful armatei, Gabi Ashkenazi, a blocat un atac planificat în 2010, refuzând să certifice faptul că armata era pregătită să efectueze atacul.

Un al doilea atac a fost anulat, după ce miniştri israelieni Moshe Ya'alon şi Yuval Steinitz, cunoscuţi pentru poziţiile lor belicoase, şi-au retras susţinerea, mai spune Barak, în timp ce în 2012 Israelul a decis că un atac era inoportun din cauza unui exerciţiu militar comun americano-israelian.

Postul israelian de televiziune a anunţat, vineri, că Barak a încercat să împiedice difuzarea acestor dezvăluiri despre bombardamente, însă cenzura militară israeliană a permis difuzarea lor. Ya'alon şi Steinitz au emis un comunicat comun în care şi-au exprimat uluirea faţă de decizia armatei de a permite difuzarea înregistrării.

Această dezvăluire apare în contextul în care Israelul depune eforturi disperate împotriva unui acord între Iran şi marile puteri care vizează să limiteze activităţile nucleare ale Teheranului în schimbul anulării unor sancţiuni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite