Un nou „Vatileaks“: Corupţie, finanţe oculte, favoritism şi lăcomie în Curia Romană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slujba de încheiere a Sinodului Episcopilor în Biserica Sfântul Petru de la Vatican FOTO AP
Slujba de încheiere a Sinodului Episcopilor în Biserica Sfântul Petru de la Vatican FOTO AP

Corupţia, traiul luxos şi deturnările de fonduri sunt doar câteva dintre practicile cardinalilor de la Vatican descrise în amănunt în cărţile „Via Crucis“, de Gianluigi Nuzzi, şi „Avarizia“, de Emiliano Fittipaldi, lansate astăzi, două lucrări criticate deja de voci de la Vatican şi susceptibile să provoace un nou scandal „Vatileaks“.

Proasta gestiune, lăcomia, favoritismul şi imobilismul sunt alte câteva dintre hibele de la Vatican relevate de jurnaliştii italieni Gianluigi Nuzzi şi Emiliano Fittipaldi. Deşi  cei doi jurnalişti văd cu ochi buni demersurile reformatoare ale papei Francisc, ei se arată sceptici în privinţa unei reuşite. Potrivit lor, papa Francisc se loveşte de o puternică rezistenţă în cadrul Curiei Romane, aparatul administrativ al Sfântului Scaunm relatează „Le Figaro“.

Un nou Vatileaks?

Noile apariţii editoriale nu au lăsat indiferent Vaticanul, care i-a convocat în weekendul trecut pe doi membri ai unei foste comisii înfiinţate de papa argentinian suspectaţi de scurgerile de documente confidenţiale folosite de jurnaliştii Gianluigi Nuzzi şi Emiliano Fittipaldi.

Anunţând „convocările“ din weekendul trecut, Biroul de Presă al Sfântului Scaun a apreciat luni că cele două cărţi sunt „fructul unei grave trădări a încrederii oferite de Sfântul Părinte“. În plus, Vaticanul i-a acuzat pe cei doi autori că încearcă să „profite de pe urma unui act ilicit care ar putea avea repercusiuni juridice şi eventual penale“.

Aceste cărţi, a adăugat Vaticanul, „seamănă confuzie şi dau loc unor interpretări parţiale şi tendenţioase“.

Două persoane, prelatul spaniol Lucio Angel Vallejo Balda şi avocata italiană Francesca Chaouqui, au fost convocate şi interogate în weekendul trecut în cadrul unei anchete deschise de Jandarmeria Vaticanului referitor la un furt şi difuzare de informaţii şi documente confidenţiale.

Prelatul spaniol şi avocata italiană au făcut parte din Comisia însărcinată cu organizarea unor structuri economice şi administrative (COSEA), înfiinţată de Papa Francisc la patru luni de la alegerea sa. COSEA ar fi trebuit să propună posibile reforme în domeniul financiar. Cei doi sunt suspectaţi că au transmis documente confidenţiale jurnaliştilor italieni.

Deturnări de fonduri şi trai luxos

Curia Romană, o instituţie care datează din secolul V, este foarte ostilă schimbărilor, scriu cei doi jurnalişti. Ei evocă eforturile depuse de Paul al VI-lea în vederea reformării Curiei şi eşecurile suferite de Benedict al XVI-lea, precum şi încercările papei Francisc. De fapt, papa Francisc şi-a propus, încă de la alegerea sa în martie 2013, să reformeze vastul aparat administrativ de la Vatican, însă eforturile sale în acest sens întâmpină numeroase piedici. „Vă cer iertare, în numele Bisericii, pentru scandalurile care au avut loc în ultimul timp la Roma şi la Vatican. Vă cer iertare!“, a exclamat papa într-o audienţă ţinută acum trei săptămâni.

Gianluigi Nuzzi a făcut deja senzaţie, în 2012, cu publicarea cărţii „Sua Santita“, bazată în principal pe documente transmise de Paolo Gabriele, fostul majordom al papei Benedict al XVI-lea. Această carte a provocat scandalul „Vatileaks“, iar o nouă tulburare asemănătoare este pe punctul de a izbucni la Vatican. În noua sa carte, jurnalistul italian evocă nereguli în finanţarea unor canonizări, semnalează presupuse deturnări din fonduri destinate nevoiaşilor şi descrie traiul luxos al unor cardinali.

Emiliano Fittipaldi evocă la rândul său deturnări de fonduri, dezvăluind în „Avarizia“ că banii destinaţi fundaţiei care administrează un spital pentru copii bolnavi din Roma au fost cheltuiţi pentru efectuarea unor lucrări de renovare în apartamentul unui cardinal de rang înalt.

Jurnalistul angajat la săptămânalul „L’Expresso“ mai scrie că fundaţia a reorientat 24.000 de euro pentru ca acelaşi prelat să fie dus cu elicopterul la o recepţie de caritate.

Papa Francisc, un intrus

De asemenea, Nuzzi redă înregistarea unei reuniuni din iulie 2013 în cursul căreia papa deplânge existenţa unor practici financiare obscure la Vatican.

„Trebuie să clarificăm mai bine finanţele Sfântului Scaun“, spune el în această înregistrare efectuată pe ascuns de către un participant, potrivit jurnalistului. „Nu este o exagerare că majoritatea cheltuielilor ne scapă de sub control“, deplânge papa, conform înregistrării.

Apărându-se de critici, într-un interviu acordat miercuri cotidianului francez „Le Monde“ Nuzzi a apreciat că, „într-o anumită măsură, Francisc este el însuşi văzut ca un intrus“ la Vatican.

„Îi este mai uşor să reconcilieze Statele Unite şi Cuba decât să reformeze cel mai mic stat din lume“, a adăugat jurnalistul.

La rândul său, Fittipaldi a răspuns criticilor că investigaţia sa relevă „distanţa dintre poziţionarea papei în favoarea săracilor şi funcţionarea reală a maşinăriei de la Vatican“.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite