Epidemia cu coronavirus: primul diagnostic la un nou-născut. Cele mai multe cazuri într-o singură zi. Un alt vas de croazieră în carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Gettty Images
FOTO Gettty Images

Media chineză a raportat primul caz de infecţie cu coronovirus la un nou-născut, diagnosticat la 30 de ore de la naştere. Miercuri, alte 73 de persoane au murit, un număr în creştere faţă de zilele precedente. Numărul deceselor a ajuns la 563, în timp ce s-au raportat cele mai multe cazuri de infectare într-o singură zi: 3.694.

Bebeluşul infectat s-a născut la Wuhan, epicentrul epidemiei. Mama a fost depistată pozitiv înainte de naştere, potrivit canalului chinez de stat CCTV, relatează the Guardian.

În acest moment peste 28.000 de oameni au fost confirmaţi cu coronavirus la nivel global. Cel mai mare număr de morţi s-a înregistrat în provincia Hubei: 490. Două decese au avut loc în afara Chinei: unul la Hong King şi al doilea în Filipine.

De sâmbătă toţi cei care intră în Hong Kong din China vor intra într-o carantină obligatorie de 14 zile. Liderul guvernului din Hong Kong Carrie Lam a luat această măsură în contextul grevei personalului medical care durează de trei zile. Protestatarii au solicitat închiderea completă a graniţelor cu China. 

În Hong Kong sunt 21 de cazuri confirmate.

Pasagerii de pe două vase de croazieră se află în carantină

Două vase, unul în Japonia, cu aproximativ 3.700 de pasageri la bord, şi altul în Hong Kong, cu 1.800 de pasageri la bord, se află în carantină. Pe primul vas, 10 persoane au fost depistate pozitiv. Cei mai mulţi pasageri sunt japonezi. Cetăţeni din alte 56 de ţări se află la bord, între care 223 de australieni. 

Vasul acostat la Hong Kong a fost plasat în carantină după ce trei pasageri chinezi, care s-au aflat pe vas între 19 şi 24 ianuarie, au fost depistaţi pozitiv. Între timp, 30 de membri ai personalului au raportat simptome, între care febră.

Pasagerii aflaţi la bordul navei World Dream, operată de compania Dream Cruises, nu au voie să debarce la terminalul Kai Tak Cruise din Hong Kong până când nu se vor primi rezultatele testelor pentru trei cazuri suspecte.

Potrivit news.ro, nava a sosit la Hong Kong din Taiwan cu 1.871 de pasgeri la bord. Marea majoritate sunt din Hong Kong, dar câţiva pasageri au călătorit din alte ţări, precum Australia, Marea Britanie şi Canada, pentru a se alătura croazierei. Dream Cruises a confirmat miercuri că nicio persoană aflată în prezent la bord nu provine din China continentală.

Circa 30 de membri ai echipajului au raportat ”diferite simptome minore”, cum ar fi tuse şi dureri în gât, în timpul controalelor medicale efectuate la sosirea în Hong Kong. Trei membri ai echipajului care au spus că au simţit că au febră au fost trimişi la spitale publice pentru a fi testaţi pentru coronavirus. Mostre de la membrii echipajului care au declarat alte simptome au fost duse la centre medicale pentru testare preventivă. 

Miercuri s-au raportat cele mai multe îmbolnăviri într-o singură zi: 3.694

„În ultimele 24 de ore avem cel mai mare număr de cazuri confirmate într-o singură zi de la izbucnirea epidemiei”, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a subliniat că măsurile preventive luate de China oferă „o fereastră de oportunitate” de evitare a unei crize globale, în condiţiile unui număr relativ mic de îmbolnăviri în afara graniţelor Chinei.

„Cea mai mare îngrijorare a noastră se referă la potenţialul răspândirii virusului în ţări cu sisteme sanitare vulnerabile, cu o slabă capacitate de a detecta sau diagnostica virusul”, a spus preşedintele OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus citat de CNN.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite