Un nou armistiţiu între Armenia şi Azerbaidjan în Nagorno Karabah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugeri în Nagorno Karabah, FOTO EPA-EFE
Distrugeri în Nagorno Karabah, FOTO EPA-EFE

Armenia şi Azerbaidjanul au convenit sâmbătă un nou armistiţiu în enclava Nagorno Karabah, care va intra în vigoare la miezul nopţii (20:00 GMT), au anunţat cele două ţări în comunicate identice, transmite Reuters.

Cele două ţări s-au acuzat reciproc, în cursul zilei de sâmbătă, de noi atacuri care au încălcat armistiţiul vechi de o săptămână intermediat de Rusia. Acordul respectiv de încetare a violenţelor nu a reuşit să oprească cele mai grave lupte declanşate în sudul Caucazului după anii 1990.

Baku a anunţat că 13 civili au fost ucişi şi peste 50 răniţi în oraşul Ganja, într-un atac armean cu rachete, în timp ce Erevanul a acuzat Azerbaidjanul de continuarea bombardamentelor.

Ministerul rus de Externe Serghei Lavrov, care a mediat discuţiile referitoare la armistiţiu în urmă cu o săptămână, a discutat telefonic, sâmbătă, cu omologii săi din Armenia şi Azerbaidjan şi a subliniat că armistiţiul trebuie respectat, a anunţat Miniastrul rus de Externe.

Ministerul de Externe din Nagorno Karabah a afirmat într-un comunicat, în urma anunţului:” Salutăm eforturile co-preşedinţilor Grupului de la Minsk al OSCE, precum şi ale Armeniei de a se ajunge la o încetare a focului în zona de conflict Azerbaidjan-Karabah şi pentru a reduce tensiunile”.

”Nagorno-Karabah îşi reafirmă disponibilitatea de a menţine termenii armistiţiului umanitar pe bază de reciprocitate...potrivit declaraţiei Moscovei din 10 octombrie şi a acordurilor din 17 octombrie”, arată comunicatul.

Grupul Minsk este condus de Rusia, Franţa şi Statele Unite.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că armistiţiul trebuie să fie necondiţionat şi respectat cu stricteţe de către ambele părţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite