Un model de urmat: liceele de elită peruane

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele peruan Ollanta Humala FOTO Andina
Preşedintele peruan Ollanta Humala FOTO Andina

Peru are 14 colegii/licee de înaltă performanţă (Colegio de Alto Rendimiento, COAR) în care studiază elevii cei mai buni din sistemul public de educaţie. Statul peruan plăteşte toate cele necesare pentru studiu, cazare şi alimentaţie unui număr de 1600 de elevi din 14/24 departamente ale ţării. Aceşti elevi sunt pregătiţi pentru a fi liderii de mâine.

Sistemul de educaţie peruan

Pentru că am scris despre criza sistemului de educaţie chilian care a fost complet alterat de logica de piaţă impusă în timpul dictaturii generalului Pinochet, ar merita poate să citez şi alte exemple precum cel peruan, reorganizat în timpul mandatului lui Ollanta Humala (2011-2016).

Sistemul educativ nu este deloc performant în Peru aşa cum arată poziţia numărul 65 din 65 la testul internaţional PISA elaborat la fiecare trei ani de OECD şi care testează competenţele elevilor din ţările care se înscriu. Această situaţie a dus la înfiinţarea unui număr foarte mare de şcoli private; se estimează că numai în Lima între 40 şi 63% din elevi studiază într-o şcoală privată. Recent, preşedintele Humala a anunţat noi măsuri care privesc ameliorarea sistemului de educaţie printre care aceea că profesorilor li se va dubla salariul până în 2021 (când Peru sărbătoreşte bicentenarul independenţei).

Legea universitară propusă de Humala a fost intens criticată şi a avut ca efect organizarea unor proteste masive în 2013. Reprezentanţii universităţilor au evocat drept critică principală, anularea autonomiei universitare prin crearea unui consiliu naţional care ar evalua calitatea educaţiei şi ar desfiinţa acele instituţii care nu perfromează. Pe lângă dorita reformă a educaţiei, Humala a încercat să pună în practică şi alte reforme, precum cea a sistemului de stat, care a provocat cele mai masive proteste.

Cât priveşte sistemul de educaţie preuniversitară peruan, acesta este împărţit în trei cicluri. Educaţia iniţială include creşele şi grădiniţele, prin lege fiind obligatoriu un an de educaţie iniţială pentru copiii în vârstă de 5 ani. Al doilea ciclu, obligatoriu de educaţie primară (”la primaria”) durează 6 ani şi include copiii între 6 şi 11 ani. Al treilea nivel ”la secundaria” durează 5 ani şi include copiii de 11 până la 17 ani. Acest al treilea ciclu este la rândul său împărţit în 2 perioade, prima, obligatorie pentru toţi copiii durează doi ani şi include cursuri de ordin general, în timp ce cea de-a treia perioadă de 3 ani este diversificată şi ar fi echivalentul liceului românesc.

Colegio de Alto Rendimiento (COAR)

În 2010 a fost creat Colegiul Mayor Secundario Presidente del Peru (CMSPP) pentru elevii din ”secundaria” din clasa a 3-a, a 4-a şi a 5-a din întreaga ţară. Cei selectaţi beneficiază de sprijin financiar complet din partea şcolii care include cazarea, alimentaţia, uniformele, sprijin logistic (un laptop), dar şi alte servicii precum psiholog sau acces la biblioteci şi laboratoare. Cei aleşi trebuie însă să se fi situat pe locul 1 sau 2 în şcolile lor şi să aibă mai mult de 13 ani. Sunt 4.000 de candidaţi pentru 300 de locuri anuale. Aşa cum declară, elevii care studiază în aceste colegii de performanţă îi au ca modele pe Einstein, Lope de Vega etc. Planurile lor includ implicarea în societate pentru a ajuta la schimbarea ei prin ceea ce învaţă.

Extinderea acestui tip de instituţie a fost inspirată de succesul CMSPP. Azi în 2015, 14 astfel de colegii funcţionează în Peru[1] care oferă 1600 de burse celor mai buni elevi din sistemul public de educaţie. Planul guernului Humala este ca toate cele 24 de departamente ale ţării să aibă în viitor un astfel de liceu care pregăteşte viitorii lideri ai Peru dintre copiii care provin din familii fără resurse economice.

Vă aştept şi marţea viitoare cu un alt articol despre America latină!

Între timp, puteţi urmări alte ştiri latino-americane pe pagina mea de Facebook, Observator America latină.


[1] Liceele actuale au fost deschise în 14 regiuni din cele 24 ale ţării: Piura, Lambayeque, La Libertad, Amazonas, San Martín (Paquete norte), Pasco, Huancavelica, Cusco, Ayacucho (Paquete centro) y Arequipa, Puno, Moquegua y Tacna (Paquete sur).

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite