Un militar israelian, ucis în Cisiordania. Autorităţile israeliene îi caută pe autorii crimei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele de securitate israeliene împânzeau joi sectorul sensibil din Cisiordania ocupată, după descoperirea cadavrului unui tânăr militar înjunghiat de mai multe ori, un atac pe care premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu l-a catalogat ”terorist”, relatează AFP.

”Devreme, în această (joi) dimineaţa, corpul unui militar înjunghiat a fost descoperit în partea unei comunităţi (evreieşti) la nord de Hebron”, a anunţat armata israeliană într-un comunicat.

Corpul unui militar israelian în vârstă de 19 ani a fost găsit joi dimineaţă în zona kibbutzului Migdal Oz, situat în apropiere de oraşul Betleem, în Cisiordania. Militarul, care se afla în afara serviciului, a fost ucis prin înjunghiere, cel mai probabil de o celulă teroristă palestiniană, a transmis armata israeliană. Militarul ucis provenea din colonia israeliană Ofra, era elev la o şcoală tradiţională evreiască (yeshiva), nu era înarmat şi nu purta uniformă în momentul atacului.

Mişcarea fundamentalistă palestiniană Jihadul Islamic a salutat crima, evocând un "act eroic" care transmite "un mesaj important".

În urma atacului, armata israeliană şi agenţi ai Serviciului de securitate internă (Shin Bet) au lansat o vastă operaţiune în Cisiordania, pentru prinderea autorilor atacului. Anchetatorii suspectează că militarul a fost răpit şi a fost omorât în altă zonă decât cea în care a fost găsit cadavrul. Percheziţii au fost efectuate în localitatea palestiniană Beit Fajjar.

 Militarul găsit mort studia într-o yeshiva - un centru de studii a Tora - în cadrul unui program special ce îmbină studiul religios şi serviciul militar, a declarat pentru postul naţional israelian de radio directorul şcolii acestuia.

Potrivit unor mesaje postate pe Twitter, tânărul a fost identificat ca fiind Dvir Sorech.

”El a plecat la Ierusalim (miercuri) după-amiaza, pentru a cumpăra un cadou profesorilor săi”, a declarat rabinul Schlomo Wilk.

”Cu 30 de minute înainte să fie asasinat era în contact cu noi, în timp ce era într-un autobuz, în drum către yeshiva”, a adăugat el.

”Însă, cu 100 de metri înaintea opririi autobuzului, înaintea intrării în comunitate, el a fost asasinat”, a adăugat el.

Potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului, corpul militarului înjunghiat se afla la aproximativ 40 de metri de intrarea în colonie.

Acensiunea coloniilor evreieşti - care numără în prezent peste 600.000 de israelieni care duc o coexistenţă adesea conflictuală cu cele trei milioane de palestinieni în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est - este un subiect de tensiuni aprige.

Săptămâna aceasta, autorităţile israeliene au aprobat construirea a peste 2.300 de locuinţe în colonii, în Cisiordania, şi au legalizat trei colonii care nu erau recunoscute în mod oficial de statul evreu.

”Expansiunea coloniilor nu are valoare legală şi constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a denunţat săptămâna aceasta reprezentantul ONU pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu Nikolai Mladenov.

Colonizarea Cisiordaniei ocupate şi Ierusalimului de Est anexat de către Israel a continuat în toate guvernele israeliene din 1967, însă ea a fost accelerată în ultimii ani, la iniţiativa premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi a aliatului său de la Washington Donald Trump.

Locatarul Casei Albe şi-a consolidat politica regională în favoarea Israelului, recunoscând Ierusalimul - revendicat de israelieni şi palestinieni - drept capitală a statului evreu şi tăind fonduri alocate palestinienilor.

Cu toate acestea, ginerele său Jared Kushner încearcă să ralieze puterile din regiune planului său în vederea rezolvării conflictului israeliano-palestinian, o iniţiativă respinsă de la bun început de către palestinieni, care denunţă faptul că administraţia lui Trump este proisraeliană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite