Un influent senator american denunţă o campanie de dezinformare în legătură cu noul coronavirus. Spre cine arată cu degetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Influentul senator american Marco Rubio, fost candidat la Casa Albă, avertizează că regimurile din China, Rusia şi Iran încearcă „să semene haos prin teorii conspirative“ despre noul coronavirus.

Într-un articol de opinie publicat în „New York Post“, Marco Rubio, un senator de Florida care a candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale americane din 2016, atrage atenţia asupra unor „calomnii scandaloase“ formulate din China, Rusia şi Iran împotriva Statelor Unite pe tema apariţiei şi răspândirii coronavirusul Covid-19.

În opinia sa, regimurile celor trei ţări nu fac decât „să semene haos prin teorii conspirative“, ideea centrală a acestora fiind că „Statele Unite au creat boala“.

În cazul regimului comunist de la Beijing, Rubio prezintă ca exemplu un articol al portalului militar xilu.com potrivit căruia noul coronavirus este „o armă biochimică produsă de Statele Unite împotriva Chinei“.

„Rusia este o altă voce din fruntea campaniei de dezinformare“ duse în cazul Covid-19, afirmă senatorul american.

El face referire la o reţea de mii de conturi suspectată de legături cu Kremlinul în care se induce ideea că virusul este o armă folosită de Statele Unite împotriva Chinei. Mai exact, o încercare de învrăjbire a celor mai importanţi doi actori la nivel global.

„Moscova va profita de orice ocazie care i se iveşte pentru a provoca un sentiment de tulburare pe plan internaţional, atâta timp cât va păta reputaţia Statelor Unite“, scrie Marco Rubio, evocând o tradiţie lungă în acest sens, cu operaţiunea „Infectarea“, din anii ’80, prin care KGB, un fost serviciu secret sovietic, încerca să inducă ideea că virusul HIV este o creaţie a CIA, un serviciu secret american.

Senatorul denunţă totodată cuvintele unui cleric din Qom, Iran, care a susţinut că Statele Unite au lăsat coronavirusul Covid-19 în oraşul său „pentru a dăuna culturii şi onoarei“ locale.

În încheiere, Marco Rubio îndeamnă la combaterea acestor campanii, catalogându-le „rău intenţionate“ şi atrăgând atenţia că riscă să coste vieţi.

Contre între Statele Unite şi Rusia pe tema coronavirusului

Oficiali din Statele Unite au atenţionat recent asupra faptului că Rusia caută să dezinformeze în mediul virtual cu privire la epidemia Covid-19. De cealaltă parte, Moscova neagă, ca de obicei, spunând că este „o poveste falsă“.

Potrivit unor oficiali de la Washington, mii de conturi de Twitter, Facebook şi Instagram care răspândesc mesaje favorabile regimului Putin susţin, nefondat, că Statele Unite au pornit epidemia de pneumonie virală.

Una dintre teoriile conspirative, care circulă online în mai multe limbi, susţine că noul coronavirus este o încercare de a porni „un război economic cu China“.

„Prin diseminarea de informaţii false cu privire la coronavirus, agenţii ruşi maligni aleg, încă o dată, să ameninţe siguranţa publică prin distragerea atenţiei de la intervenţia privind sănătatea la nivel mondial“, a declarat Phillip Reeker, secretarul de stat adjunct pentru Europa şi Eurasia, pentru AFP.

Potrivit AFP, campania de dezinformare a fost depistată de americani la jumătatea lunii ianuarie, la scurt timp după înregistrarea celui de-al treilea deces din cauza Covid-19.

„Este o poveste falsă“, a reacţionat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zakharova.

Publicitate gratuită pe Facebook pentru OMS

Pe fondul acestor temeri legate de dezinformare, Facebook Inc a anunşat că va oferi publicitate gratuită Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în încercarea de a se asigura că utilizatorii săi nu sunt informaţi greşit cu privire la coronavirus, la riscuri şi la modul în care ar trebui să reacţioneze în acest caz.

Oferim OMS cât de multe anunţuri gratuite sunt necesare pentru răspunsul lor la coronavirus, alături de alte tipuri de asistenţă“, a dat asigurări Mark Zuckerberg, cofondator Facebook.

Utilizatorii care vor căuta pe Facebook mesaje despre coronavirus vor da de un mesaj „pop-up“ care îi va direcţiona către OMS sau autoritatea sanitară locală, de unde vor putea primi cele mai noi informaţii, a explicat Zuckerberg.

În februarie, Facebook a anunţat într-un comunicat că a interzis reclamele la „produsele care se referă la coronavirus în moduri menite să creeze panică sau care dau de înţeles că produsele lor garantează un tratament sau previne, astfel ca oamenii să îl contracteze“.

Aproape 94.400 de cazuri de contaminare cu Covid-19 au fost înregistrate în 82 de ţări, 3.221 fiind fatale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite