Un inel de aur gravat cu imaginea „Păstorului cel bun”, descoperit în vechiul port din Cezareea VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inelul descoperit în Israel foto: AFP
Inelul descoperit în Israel foto: AFP

Cercetătorii din Israel au descoperit o adevărată comoară în vechiul port Cezareea, în locul unui naufragiu. Inelul datează din perioada romană.

Cercetătorii au prezentat miercuri, 22 decembrie, inelul de aur ce are o piatră preţioasă gravată cu imaginea „Păstorului cel bun”, trimitere la Iisus Hristos, cel care este păstorul cel bun al sufletelor.

Gravura îl prezintă pe un tânăr cioban, îmbrăcat într-o tunică, ce are pe umeri un berbec sau o oaie, consemnează jurnaliştii France24.

Elenei Sokolov, curator la departamentul de monede al Autorităţii israeliene pentru Antichităţi, spune că prezenţa acestei imagini pe un inel este extrem de rară, deşi ea, ca simbol al creştinismului timpuriu, există şi este răspândită.

Inelul a fost găsit printre mai multe monede romane din secolul al III-lea, precum şi o figurină de vultur de bronz, clopote pentru a îndepărta spiritele rele, ceramică, şi o figurină „roman pantomimus”, arată Autoritatea israeliană pentru Antichităţi într-un comunicat.

O piatră preţioasă roşie, cu o sculptură a unei lire, a fost, de asemenea, găsită, precum şi rămăşiţe ale corpului de lemn al navei, a mai precizat Autoritatea.

Cezareea a fost capitala locală a imperiului roman în secolul al III-lea, iar portul său a fost un centru cheie pentru activitatea Romei.

Prezenţa unui astfel de simbol pe un inel deţinut probabil de un roman care activa în sau în zona Cezareei are sens, având în vedere natura eterogenă etnică şi religioasă a portului în secolul al III-lea, când era unul dintre cele mai vechi centre ale creştinismului.

„A fost o perioadă în care creştinismul era abia la început, dar cu siguranţă creştea şi se dezvolta, mai ales în oraşe mixte precum Cezareea”, a declarat Elenei Sokolov pentru AFP.

Pe lângă descoperirile din epoca romană, scafandrii au descoperit într-o a doua epavă din apropiere şi un tezaur de aproximativ 560 de monede din epoca mamelucă datând din secolul al XIV-lea.

Vă recomandăm şi:

Israelul anunţă vaccinarea cu a patra doză de vaccin anti-COVID-19. Cine are prioritate

Presă: Israelul înregistrează primul deces asociat variantei Omicron

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite