Un fost ministru kazah ce se proclamă liderul opoziţiei cere Occidentului să ia atitudine: „Ar trebui să rupă Kazahstanul de Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muhtar Abliazov se consideră liderul opoziţiei FOTO captură Reuters
Muhtar Abliazov se consideră liderul opoziţiei FOTO captură Reuters

Occidentul trebuie să ia atitudine faţă de Rusia şi să acţioneze pentru a scoate Kazahstanul de pe orbita Moscovei, altminteri preşedintele rus Vladimir Putin va atrage statul din Asia Centrală într-o „structură similară Uniunii Sovietice”, a declarat pentru Reuters un fost ministru ce se prezintă ca lider al opoziţiei kazahe, relatează Reuters.

Muhtar Abliazov, fost bancher şi ministru, în prezent liderul din exil (Franţa) al mişcării de opoziţie „Alegerea Democrată a Kazahstanului”, crede că Occidentul trebuie să intre în competiţia strategică la care Rusia ia deja parte.

„Dacă nu o face, atunci Kazahstanul se va transforma în Belarus şi (preşedintele rus Vladimir) Putin îşi va impune metodic programul – recrearea unei structuri ca Uniunea Sovietică”, a declarat Abliazov pentru Reuters.

„Occidentul ar trebui să rupă Kazahstanul de Rusia” pentru că aceasta „a intrat deja, a trimis trupe. CSTO (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă)  este Rusia. Aceasta este o ocupaţie a Rusiei", a spus el în rusă.

El nu a detaliat însă cum ar trebui să procedeze Occidentul pentru a scoate Kazahstanul de pe orbita Rusiei sau dacă s-ar cuveni să folosească forţa.

Kazahstanul este o fostă republică sovietică din Asia Centrală ce se întinde între Rusia, China, Kîrgîzstan, Uzbekistan şi Turkmenistan.

China ar urma să stea deoparte în Kazahstan şi doar va urmări evenimentele, preconizează Ablyazov.

Condamnat în lipsă în Kazahstan pentru fraudă, delapidare şi  organizarea unei crime, Abliazov, în vârstă de 58 de ani, locuieşte în Franţa, care i-a acordat statutul de refugiat. El a respins acuzaţiile aduse de Rusia şi Kazahstan ca fiind motivate politic.

Ministru al energiei în anii 1990 sub fostul conducător Nazarbaiev, relaţiile între ei s-au înrăutăţit, autorităţile kazahe susţinând că Abliazov ar fi instigat şi finanţat protestele din 2016, care l-au obligat pe Nazarbaiev să amâne reformele nepopulare cu privire la proprietatea funciară.

Abliazov l-a descris pe Nazarbaiev, şeful Partidului Comunist Kazah înainte de a deveni preşedinte, drept un dictator care a împins poporul Kazahstan într-o fundătură geopolitică, în timp ce a îmbogăţit o elită lipsită de scrupule.

„Nazarbaiev - nu se află în ţară în acest moment - dar nu înseamnă nimic pentru că are telefon şi mijloace de comunicare - şi toţi cei de la putere, inclusiv Tokaev, vor face ceea ce porunceşte", a spus el, descriindu-l pe Tokayev drept „mobila fostului preşedinte”.

„Mă consider liderul opoziţiei”, a spus Abliazov. „În fiecare zi, protestatarii mă sună şi mă întreabă: „Ce ar trebui să facem? Stăm aici: ce ar trebui să facem?”

El a spus că este gata să vină în Kazahstan pentru a conduce un guvern provizoriu în cazul în care protestele ar escalada.

„Nu doar că m-aş întoarce - oamenii continuă să mă întrebe când o voi face şi îmi reproşează că nu am venit să conduc protestele - dar oamenii nu înţeleg cât de greu mi-ar fi să revin în ţară - Rusia m-a condamnat la 15 ani de închisoare iar Kazahstanul pe viaţă”, a spus el.

Abliazov a respins sugestiile că Occidentul ar fi finanţat protestele în încercarea de a distrage atenţia de la faptul că rădăcinile protestelor sunt unele interne.

„Cunosc clişeul sovietic al spionului occidental, dar aş fi bucuros să fiu un spion american sau european, pentru că atunci am trăi ca americanii sau europenii – şi toată lumea ar râde. Din păcate, Occidentul nu mă ajută, ci mă împiedică”,  a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite