Un fost deţinut la Guantanamo va primi scuze din partea Guvernului canadian şi un cec în valoare de 6,8 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul canadian va prezenta scuze unui fost deţinut la Guantanamo şi îl va despăgubi cu 6,8 milioane de euro pentru abuzurile suferite în perioada detenţiei, transmite Reuters, care citează două surse apropiate dosarului.

Cetăţean canadian, Omar Khadr a fost capturat în 2002, în Afganistan, la vârsta de 15 ani. Acuzat de uciderea unui militar american, el a fost transferat la Guantanamo. A fost cel mai tânăr deţinut al acestei închisori militare americane de pe Insula Cuba.

În 2010, a pledat vinovat la cinci capete de acuzare - crime de război, uciderea unui militar american, participare la complot, suţinerea terorismului şi spionaj - în scopul reducerii pedepsei. Ulterior, s-a răzgândit, afirmând că a fost maltratat pe perioada detenţiei.

Tot în 2010, Curtea Supremă a Canadei a recunoscut încălcarea drepturilor sale în timpul interogărilor.

Tânărul a stat închis zece ani la Guantanamo, după care a fost expulzat în Canada pentru a-şi ispăşi restul pedepsei. Însă autorităţile canadiene l-au eliberat pe cauţiune la 7 mai 2015.

După ani de negocieri, avocaţii săi şi Guvernul canadian au ajuns la un acord de despăgubire a fostului deţinut cu 10 milioane de dolari canadieni, adică 6,8 milioane de euro.

Omar Khadr, în prezent în vârstă de 30 de ani, a ajuns în Afganistan alături de tatăl său, un fost membru de rang înalt al reţelei teroriste Al-Qaeda. El a stat acolo pe lângă un grup de fabricanţi de bombe artizanale care a deschis focul asupra unor militari americani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite