Un director al unui spital de urgenţă a fost răpit de pe stradă în plină pandemie de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul unuia dintre spitalele de top din Haiti a fost răpit vineri în apropierea casei sale din capitala Port-au-Prince, pe când se îndrepta spre locul de muncă. Haiti, care are o populaţie de 11 milioane de locuitori, este cea mai săracă ţară din emisfera vestică, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Săptămâna trecută, preşedintele Jovenel Moise a decretat stare de urgenţă în ţara insulară din America centrală în contextul pandemiei de coronavirus: şcolile, fabricile şi lăcaşele de cult au fost închise. Populaţia continuă însă să roiască pe străzi.

Jerry Bitar, chirurg la spitalul de urgenţă Bernard Mevs, pe care îl conduce împreună cu fratele său geamăn, a fost răpit la scurtă vreme după ce a părăsit reşedinţa sa dintr-un cartier central al capitalei Port-au-Prince, au transmis colegii săi.

Răpirile pentru recompensă au crescut anul acesta în ţara aflată în criză economică şi politică: 15 răpiri au avut loc numai în luna ianuarie. Bandele criminale nu fac discriminări: victime le-au căzut copii, politicieni, oameni de afaceri şi lucrători umanitari străini.

   

Localnicii s-au alăturat personalului adunat în faţa spitalului cerând eliberarea chirurgului.

„Ne confruntăm cu o pandemie: e complet anormal să răpeşti un doctor. Cerem să fie eliberat fără condiţii”, a spus unul dintre rezidenţi. 

Un asistent medical al spitalului a spus că spitalul primeşte toţi pacienţii care au nevoie de tratament, inclusiv pe cei nu pot plăti serviciile, însă a subliniat că internările vor fi sistate.

„Sunt pacienţi care aşteaptă să fie operaţi, dar nu putem lucra fără decizia doctorilor”, a spus acesta.

Spitalul de urgenţă Bernard Mevs nu tratează cazuri de coronavirus în prezent: Ar putea deveni însă indispensabil dacă epidemia se răspândeşte în ţară în condiţiile unei infrastructuri sanitare deficitare.

Potrivit unui studiu al unei organizaţii haitiene, ţara dispune doar  de 64 de ventilatoare pentru o populaţie de 11 milioane: o epidemie de coronavirus ar fi extrem de dificil de gestionat..

Autorităţile sanitare au raportat 8 cazuri de infecţie cu coronavirs. Preşedintele Jovenel Moise a decretat săptămâna trecută stare de urgenţă: frontierele au fost închise şi ţara a fost plasată în carantină. peste jumătate din populaţie trăieşte sub limita subzistenţei: străzile sunt pline, oamenii ignorând recomandările de a rămâne în case şi a păstra distanţa socială,  mulţi oameni neavând acces la ştiri şi apă curentă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite