VIDEO Cel puţin 217 de morţi în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,1 în capitala Mexicului

VIDEO Cel puţin 217 de morţi în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,1 în capitala Mexicului

Oamenii au săpat cu mâinile goale şi cu lopeţi după supravieţuitori FOTO Getty Images

Cel puţin 217 de persoane au murit marţi în urma unui seism cu magnitudinea de 7,1 care s-a produs în centrul Mexicului şi care a fost resimţit inclusiv în capitală. Seismul a avut loc exact la 32 de ani de la un cutremur devastator din 1985, care a făcut peste 10.000 de victime, informează AFP. Epicentrul cutremurului produs la ora locală 13.14 a fost în apropiere de graniţa dintre statele Puebla şi Morelos, la o adâncime de 51 de kilometri.

UPDATE Numărul morţilor a crescut la 217, aproape jumătate dintre victime fiind în Capitală. 

Un bilanţ anterior citat de BBC, de 248 de morţi, a fost infirmat de un oficial care a făcut următoarele precizări:

Statul Morelos: 71 de morţi
Statul Puebla: 43 de morţi
Ciudad de Mexico: 86 de morţi
Statul Mexico: 12 morţi
Statul Guerrero: 4 morţi
Statul Oaxaca: 1

UPDATE 09.27 Ambasada României în Mexic a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victimele cutremurului sunt cetăţeni români, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. 
 
Până în prezent, Ambasada României la Ciudad de Mexico nu deţine informaţii conform cărora printre victime s-ar afla şi cetăţeni români. Nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea rezidenţilor români sau a rudelor acestora.
 
MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi de seismul produs în Mexic pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 şi 00 52 55 5280 1869 sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice — 00 52 55 38 833 072.

UPDATE 09.00 Ultimul bilanţ arată că cel puţin 226 de oameni au murit în acest cutremur care a zguduit Mexicul, la mai puţin de două săptămâni după cel de 8,1 în care şi-au pierdut viaţa 98 de persoane. 

În jur de două milioane de persoane din Capitală au rămas fără electricitate, iar liniile de telefonie sunt la pământ. Oficialii au avertizat populaţia să nu fumeze pe stradă, întrucât există riscul unor scurgeri de gaze.

UPDATE 25 de morţi la o şcoală 

Cel puţin 21 de copii şi patru adulţi au murit după ce s-a prăbuşit o parte din clădirea şcolii Enrique Rebsámen din Ciudat de Mexico. 11 copii au fost salvaţi, dar alţi 28 sunt dispăruţi. Peste 200 de şcoli au fost afectate. 

FOTO AFP 


Imagini înfiorătoare cu o porţiune de drum care se ridică şi coboară în timpul cutremurului 

 
 
UPDATE Bilanţul victimelor a crescut la 149 de persoane, iar autorităţile se aşteaptă ca numărul să crească. Totodată, potrivit primarului din Mexico City, Miguel Angel Mancera, numărul clădirilor grav afectate sau distruse a crescut la 44, iar în mai multe locuri au fost semnalate scurgeri de gaz, izbucnind incendii.

UPDATE Unităţile de urgenţă şi oamenii de pe stradă au săpat cu mâinile goale prin dărâmături în căutarea supravieţuitorilor. Presa locală spune că numărul celor morţi ar fi crescut la cel puţin 139, informează The Guardian.

Odată cu căderea nopţii, autorităţile au venit cu echipamente de tăiat şi câini cu mirosul antrenat, într-o cursă contracronometru de a ajunge la supravieţuitorii prinşi în ruinele clădirilor, în timp ce oraşul este cuprins de praf şi sirene. Cea mai mare parte a capitalei a rămas în întuneric din cauza penelor de curent, iar zeci de oameni au rămas afară, de frica replicilor.

UPDATE Potrivit posturilor de televiziune locale, cel puţin 80 de decese au fost înregistrate în cinci state federale: 54 în statul Moreles, 4 în Ciudad de Mexico, 8 în Mexico şi 13 în Puebla. Alte câteva zeci de persoane ar putea fi prinse în dărâmături.

„Clădirea s-a prăbuşit ca un hamac” a declara Guillermo Salazar, un maistru de construcţii, al cărui echipaj lucra la construcţia unui bloc pe jumătate terminat. Toată lumea a scăpat nevătămată datorită exerciţiului în faţa cutremurelor ţinut cu două ore înainte, a mai adăugat Salazar - „a fost de ajutor. Toată lumea a ştiut ce are de făcut”:
 
Totuşi, în restul oraşului a fost haos, iar în Condesa, după ce o clădire de şapte etaje s-a prăbuşit peste oameni, sute de persoane s-au adunat să sape după supravieţuitori cu mâinile goale sau folosindu-se de lopeţi.
 
O clădire s-a prăbuşit la câteva minute după cutremur după ce fundaţia acesteia a fost afectată
 
Epicentrul a avut loc lângă Puebla, parte din Raboso, aflat la aproximativ 122 kilometri de sud-est de Mexico City, la o adâncime de 51 de kilometri, potrivit geologilor americani de la USGS. 

 
Preşedintele Enrique Pena Pieto a declarat că cel puţin 27 de clădiri au fost distruse. Între timp, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, criticat pentru o reacţie „întârziată” la ultimul cutremur care a avut loc în Mexic, a scris marţi, la câteva minute după seism un tweet - „Dumnezeu să binecuvânteze oamenii din Mexico City. Suntem alături de voi”:

 
Deocamdată nu se ştie numărul total de victime sau câte clădiri au fost doborâte la pământ, însă câteva mii de oameni au ieşit din blocuri şi s-au adunat pe Bulevardul Reformei din centrul oraşului. 
 
În mai multe zone, traficul a fost oprit din cauza muncitorilor ieşiţi pe străzi, scrie The Guardian.
 

Agenţia seismologică din Mexic a estimat că magnitudinea preliminară a fost de 6,8 şi că centrul cutremurului a fost în estul capitalei, în statul Puebla.

Localnicii spun că au căzut poze de pe pereţi iar obiectele de pe suprafeţele plate s-au zdruncinat. De asemenea, o parte dintre oameni s-au adăpostit sub birouri.

Seismul a zguduit capitala la comemorarea unui cutremurului devastator din 1985, care a ucis peste 5.000 de persoane şi care a distrus sute de clădiri din Mexico City. Cu două ore şi 15 minute înainte de impact, mai multe clădiri din oraş au ţinut exerciţii de evacuare, în contextul comemorării.

Cutremurul vine la mai puţin de două săptămâni după un seism devastator, cu magnitudinea de 8,1, care a avut loc în largul coastelor de vest ale Mexicului. Atunci, peste 98 de persoane şi-au pierdut viaţa şi a cauzat distrugeri masive în statele Chiapas şi Oaxaca. Numărul total al populaţiei din acestea este de nouă milioane, marea majoritate trăind în sărăcie.
 
Seismologii americani au estimat că seismul din 9 septembrie a fost urmat de cel puţin şase replici, toate depăşind magnitudinea 5,0.
 

 

FOTO AFP 

Imagini din aceeasi galerie
 • FOTO AFP 
 • FOTO Guliver /
Getty Images / Rafael S. Fabres
 •  FOTO Guliver / Getty Images  
 • FOTO AFP 
 • Cutremur de 7,1 în Mexico City FOTO Getty Images
 • Cutremur Mexico City FOTO Getty Images
 • Cutremur Mexico City FOTO Getty Images
 • Cutremur Mexico City FOTO Getty Images
 • Cutremur Mexico City FOTO Getty Images
 • Salvatori caută
supraviețuitori după cutremur, în Juchitan de Zaragoza, Mexic. FOTO AFP / Pedro Pardo
 • Oameni încearcă să salveze supravieţuitorii dintr-o clădire prăbuşită ,după un cutremur de magnitudine de 7.1 grade, în oraşul Mexic din Mexic. FOTO EPA-EFE/Jose Mendez
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: